Güncel Gönderiler: Gastronomi ve Mutfak Sanatları-Makale Koleksiyonu
Toplam kayıt 59, listelenen: 21-40
-
Is the modern or classical presentation of Turkish cuisine more acceptable? A study on the visual senses of europeans
(İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2022)This study focuses on analyzing the impact of creating modernist visual presentations of national foods on international acceptability. In this context, a classical Turkish menu including an entrée, savory appetizer, ... -
Creating gastronomic product inventory a research: Example of Edremit region
(Rahman Temizkan, 2022)The main purpose of this study is to determine the gastronomic products of Edremit region and to create an inventory. It is aimed to determine the sustainability of these products, to transfer them to future generations ... -
A research related to the applicability of dematel method for supplier selection as an optimization model in food & beverage enterprises
(Muharrem Tuna, 2022)he main objective of this study is to determine the applicability of The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) technique, a recent method to attain optimization of supplier’s selection methods in the ... -
Tabak prezantasyonunun kötü görünümlü yiyeceklerin kabulüne etkisi: Şırdan örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)Bu çalışma, görünümü sebebiyle tüketimi tercih edilmeyen yemeklerin estetik değeri bulunan sunumlar yoluyla kabulünün artırılmasını ele almaktadır. Bu kapsamda kötü görünümlü yemekleri temsilen şırdan dolması, yenilikçi ... -
A research on hygiene and ergonomics in kitchens
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)This can be met effectively with ergonomics. Today's restaurants have a modern and stylish appearance. However, the interaction between hygiene, an indispensable element in industrial kitchens, and ergonomics should ... -
Semavi dinlerde yeme-içme ritüelleri
(Rahman Temizkan, 2022)Din, insanlığın her döneminde ve her alanında etkilerini gösteren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Din ve yemek arasındaki ilişkini de günlük hayatta gözlemlemek mümkündür. Dini inanışlar hem o dine inanan kişilerin ... -
Olguların ağız tadıyla ifadesi: Türk halk kültüründe acı, tatlı, ekşi ve tuzlu
(Geleneksel Yayıncılık Ltd Stl, 2022)Acı, tatlı, ekşi ve tuzlu kavramları 4 temel tat ögesi olarak yiyeceklerin lezzetlerinin ifade edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Söz konusu kavramlara, tat öğeleri olarak sahip oldukları anlamların ötesinde, Türk halk ... -
Turkish terms and techniques in today's culinary culture
(Rector cıu cyprus int univ, 2022)Türk mutfağı geniş bir coğrafyadan ve köklü tarihsel birikimden beslenen, kadim mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfak kültürünün anlaşılması, muhafazası ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Türk mutfağının ... -
Şalgam ve Kanji: Kültürlerarası bir ürün olarak fermente siyah havuç içecekleri
(Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı, 2021)Fermente ürünler mutfak kültürleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Türk mutfak kültürü de fermente ürünler açısından oldukça zengindir. Bu ürünler içerisinde içecekler, süt temelli kımız, ayran, kefir, tahıl temelli ... -
An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour
(Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)Developed by Azjen (1991), the Theory of Planned Behavior (TPB) is the mostcomprehensive and successful model among social cognitive models used to explain therelationship between attitude and behavior. In this study, it ... -
Uçak kaygılarının turistik seyahatlere etkisine yönelik bir araştırma
(İrfan Yazıcıoğlu, 2021)Çalışma bireylerin seyahat kısıtlarına neden olan en önemli olgulardan birisi olan uçuş kaygılarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmış olup 498 katılımcı araştırmaya ... -
Gastronomi ve sanatta yeni bir temsil: “Nature cuite”
(Deniz Yengin, 2021)Bu makalede, yiyecek ve içeceklerin sanata konu olma olgusu sanat tarihi doğrultusunda ele alınarak, natürmort çerçevesinde incelenmekte ve gastronomi ve mutfak sanatları bağlamında oluşturulan çağdaş yiyecek-içecek ... -
Müşterileri uzak doğu restoranlarına yönlendiren etkiler ve COVID-19 algılamaları
(Türk Kooperatifçilik Kurumu, 2021)Bu çalışmada müşterilerin Uzak Doğu restoranlarını hangi etkiler altında ziyaret ettiğinin ve bu müşterilerin COVID-19 ile Uzak Doğu restoranı algılamalarının ne şekilde değiştiğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada ... -
Organik gıda tüketiminin iki güdüleyicisi olarak korku ve haz: Türk tüketiciler üzerine bir araştırma
(ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi, 2021)Organik gıda tüketimi bir ideoloji olarak, bir değerler bütününe bağlı kişisel ölçüler, tutumlar ve tüketim davranışlarını etkileyen bir olgudur. İnsanlar, tarih boyunca güvenli ve lezzetli gıdayı seçmek için çeşitli ... -
Dışarıda yeme olgusuna yeni bir yaklaşım olarak “şefi eve çağırma”
(İrfan Yazıcıoğlu, 2021)Bu araştırmada; şefi eve çağırma uygulamasına tüketicilerin ve şeflerin bakış açısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle şefi eve çağırma uygulaması, dışarıda yeme olgusu kapsamında kavramsal olarak ... -
Mutfak çalışanlarının doğrama tekniklerine yönelik kavramsal değişim süreçlerinin incelenmesi
(Prof. Dr. Yüksel Öztürk, 2021)Kavramsal değişim bilimsel ve uygulamalı alanlarda kullanılan kavramlardaki yanılgıların bilimsel çerçevede değiştirilmesi olarak ifade edilebilir. Çalışma kapsamında uygulamalı bir bilim dalı olarak gastronomi biliminde ... -
Restoran deneyiminden memnuniyet potansiyelinin belirlenmesinde “Gülez Yöntemi” nin kullanılmasına yönelik bir model önerisi
(Prof. Dr. Yüksel Öztürk, 2021)Bu çalışma, restoranların tüketiciyi memnun etme potansiyelini somut olarak ortaya koyacak bir yöntem geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda öncelikle restoran deneyiminden memnuniyeti etkileyen faktörler, ilgili ... -
Food and beverage experience in tourism in the context of experience economy
(Rahman Temizkan, 2021)Nowadays, new tourism activities have emerged with the demand for the single experience of the components that comprise the whole of tourism activities. Especially the attraction of food and beverage in recent years has ... -
Unesco somut olmayan kültürel miras insanlığın temsili listesi gruplandırılması ve Türk mutfak kültürü
(İrfan Yazıcıoğlu, 2021)İnsanlığın kültürel değerlerini koruma altına alıp, gelecek nesillere aktarımını sağlamak için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2003 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ni ... -
Zeytinyağlı yemek kültürünün füzyon (Fusion) mutfak olgusu ile geliştirilebilirliğine yönelik bir alan araştırması (Edremit Körfezi örneği)
(Ankara Hacı Bayram Veli University, 2020)Mutfak kültürü kavramı diğer kültürel öğeler gibi yaşayan, gelişen ve etkileşim içinde bulunan bir toplumsal değerdir. Bu değeri geliştiren ve zenginleştiren temel etmenlerden birisi olarak füzyon mutfak olgusunun kayda ...