Gastronomi ve aşçılık öğrencilerinin gıda hijyeni ve gıda güvenliği konusunda bilgi, tutum ve uygulama düzeylerinin ölçülmesi
Özet
Gıda hijyeni ve güvenliğinin sağlanabilmesi için gıda üretim yerlerinde çalışan iş
görenlerin, bu konudaki bilgi düzeylerinin yeterli seviyede olması gerekmektedir.
Bu çalışmanın amacı, ileriki dönemlerde sektörde istihdam edilme olasılıkların
fazla olduğu Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Aşçılık bölümü öğrencilerinin,
gıda güvenliği ile ilgili bilgi, tutum ve uygulama düzeylerini belirlemektir.
Belirlenen bu amaç doğrultusunda farklı üniversitelerde gastronomi ve mutfak
sanatları ile aşçılık bölümlerinde eğitim gören toplam 386 öğrenci ile gıda hijyeni
ve güvenliği, besinlerin bozulmasına neden olan etmenler, besinlerin saklama
koşulları ve bazı patojenlerin ne gibi problemlere sebebiyet verebileceği ilgili bir
anket yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çapraz bulaşma, yiyecek ve
içeceklerin zaman ve sıcaklık koşullarına göre doğru depolanması, hastalık riskini
arttıran gıdalar ve gıda kaynaklı hastalık ölçeğinde en çok hastalık riski altında
kalan gruplar konusunda katılımcıların bilgi ve uygulama düzeylerinin orta
seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ancak öğrencilerin, patojenler ve ilişkili
oldukları gıdalar ile ilgili bilgi düzeylerinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. In order to ensure food hygiene and safety, the level of knowledge of workers in
food production areas need to be sufficient. The purpose of this study is to
determine the level of knowledge, attitude and practice of food safety in the
students of Gastronomy and Culinary Arts and Cookery department where the
probability of employment in the sector is high in the future periods. In accordance
with this purpose, a survey was conducted on a total of 386 students from different
gastronomy and culinary arts and culinary departments in different universities on
food hygiene and safety, factors that cause food deterioration, storage conditions of
food and some problems with some pathogens. According to the results of the
research; Cross-contamination, correct storage of food and beverages according to
time and temperature conditions, food and food-borne diseases that increase the
risk of illness, and participants who are most at risk of disease are at a moderate
level of knowledge and practice. Nevertheless, it has been found that students'
knowledge of pathogens and the related foods is very low.