Güncel Gönderiler: Turizm Fakültesi
Toplam kayıt 221, listelenen: 61-80
-
Yiyecek içecek işletmelerinde talep tahmin yöntemlerinin uygulanabilirliği (butik işletmelerde bir uygulama)
(2023)Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul ilindeki butik üretim gerçekleştiren yiyecek içecek işletme yöneticilerinin, talep tahmin yöntemlerine karşı bilgi düzeylerini belirleyerek, günümüzde giderek önemi artan bu konunun ... -
Mekânsal vatandaşlık davranışı ölçeğinin Türkçe uyarlama çalışması
(2023)Bu çalışmada, Zhang ve Xu (2019) tarafından geliştirilen Mekânsal Vatandaşlık Davranışı Ölçeği (MVDÖ- Place Citizenship Behavior)’nin Türkçe uyarlamasının yapılması amaçlanmıştır. Mekânsal Vatandaşlık Davranış Ölçeği, yerel ... -
Yöresel yiyecek-içeceklerin çevrim içi pazarlanması: Trendyol, Hepsiburada ve N11 örneği
(2023)Yöresel yiyecek-içecekler geçmişten bugüne kullanılan, mutfak kültürünü yansıtan ürünlerdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu ürünler günümüzde çevrim içi olarak satılmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye’nin ... -
Industrial use of food waste
(2023)Food waste is one of the issues whose significance is increasing day by day in the global arena and has become a problem in many environmental, economic, and social areas. Wastes, such as fertilizer and water spent, during ... -
Çevreye duyarlı otel işletmelerinde çevre etiği farkındalığı, çevre dostu davranış ve birey-örgüt uyumu ilişkisi
(2023)Bu çalışmada, otel işletmelerinde çalışan personelin çevre etiği farkındalığı, çevre dostu davranışı ve birey-örgüt uyumu arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çevre etiği farkındalığının çevre ... -
Image-based social media usage, holiday preference, conspicuous and status consumption: Intergenerational differences
(2023)Social media refers to the platforms that were introduced during the advent of Web 2.0. These platforms permit users to create and manage their own content. Additionally, social media has been instrumental in transforming ... -
Paranormal turizm ile ilgili yapılan makaleler üzerine bibliyometrik analiz
(2023)Bu araştırmada, paranormal turizm ile ilgili yapılan çalışmaların zaman içindeki gelişim süreçlerinin çeşitli parametreler kullanılarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmiş ... -
Somut olmayan kültürel miras araştırmalarında koruma-kullanma ve turizm
(2023)Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle yerel kültürler olumsuz etkilenmiş, kültürel değerler tek tipleşme, bağlamından koparılma, aşırı ticarileştirme tehditleri ile karşı karşıya kalmıştır. Ekonomik kaygılarla ... -
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde önemli yeri olan savaş alanlarının turizm açısından değerlendirilmesi: Gelibolu tarihi alanı, büyük taarruz ve başkomutan tarihî milli parkı örneği
(2023)Savaşlar tarih boyunca insanoğlunu sosyal, fiziksel ve zihinsel anlamda etkileyen en önemli unsurdur. Çünkü hem ülkeler hem de toplumlar nezdinde birçok tahrip edici sonuçları bulunmaktadır. En önemlilerinden biri dünyada ... -
Orta Asya’dan Cumhuriyet dönemi Türkiye’sine: Tarihsel süreç içerisinde Türk mutfak kültürünün gelişimi
(2023)Türk mutfağı, tarihsel süreç içerisinde birçok etnik grup, bölgesel farklılıklar ve tarihî olayların etkisiyle şekillenmiştir. Bu mutfağın hikayesi Orta Asya'da başlamış ve zaman içinde farklı coğrafyalara yayılmış, yerel ... -
Kentsel rekreasyon olanaklarına yönelik çoklu paydaş değerlendirmesi: Balıkesir örneği
(2023)Bu çalışmada Balıkesir ili örneğinde kentsel rekreasyon olanaklarına yönelik çoklu paydaş değerlendirmesi yapılmıştır. Bu kapsamda yerel halk ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin Balıkesir şehrinin rekreasyon ... -
Türkiye’de gastronomi eğitiminin tarihi ve gelişimi
(2023)Günümüzde gastronomi kavramı yeme içme eyleminin ötesinde, fizyolojik bir ihtiyaç olarak algılanmasının yanı sıra; insanların sosyalleşebilmesi, seyahat deneyimi elde edebilmesi ve statü kazanması gibi birçok unsuru ... -
Is the modern or classical presentation of Turkish cuisine more acceptable? A study on the visual senses of europeans
(İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2022)This study focuses on analyzing the impact of creating modernist visual presentations of national foods on international acceptability. In this context, a classical Turkish menu including an entrée, savory appetizer, ... -
The effect of destination satisfaction and place attachment on behavioral intention: The case of Seferihisar
(İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, 2022)This study aims to determine the effect of destination satisfaction and place attachment on behavioral intention. The research population consists of tourists visiting the cittaslow of Seferihisar. Convenience sampling ... -
Gençlik turizmi çalışmalarının bibliyometrik analizi ve görselleştirilmesi
(Rahman Temizkan, 2022)Gençlik turizmi, turizm pazarında önemi giderek artan bir paya sahiptir. Dolayısıyla ilgili alan üzerine yapılan bilimsel çalışmaların önemi de artmaktadır. Bu çalışma, gençlik turizmi konulu uluslararası yayınları ... -
Creating gastronomic product inventory a research: Example of Edremit region
(Rahman Temizkan, 2022)The main purpose of this study is to determine the gastronomic products of Edremit region and to create an inventory. It is aimed to determine the sustainability of these products, to transfer them to future generations ... -
A research related to the applicability of dematel method for supplier selection as an optimization model in food & beverage enterprises
(Muharrem Tuna, 2022)he main objective of this study is to determine the applicability of The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) technique, a recent method to attain optimization of supplier’s selection methods in the ... -
Examination of the relationship between professional competence, experiential value and behavioral intention: A research on local tourists receiving tourist guidance service
(Muharrem Tuna, 2022)This study aimed to reveal how the perceived professional competence level of tourist guides affects the experiential values of tourists during the tour and their behavioral intentions after the tour. It has also been ... -
Tabak prezantasyonunun kötü görünümlü yiyeceklerin kabulüne etkisi: Şırdan örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)Bu çalışma, görünümü sebebiyle tüketimi tercih edilmeyen yemeklerin estetik değeri bulunan sunumlar yoluyla kabulünün artırılmasını ele almaktadır. Bu kapsamda kötü görünümlü yemekleri temsilen şırdan dolması, yenilikçi ... -
A research on hygiene and ergonomics in kitchens
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)This can be met effectively with ergonomics. Today's restaurants have a modern and stylish appearance. However, the interaction between hygiene, an indispensable element in industrial kitchens, and ergonomics should ...