Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaraman, Nilgün
dc.contributor.authorBalıkoğlu, Arzu
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.date.accessioned2025-02-13T09:26:29Z
dc.date.available2025-02-13T09:26:29Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.issn2587-0890
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.26677/TR1010.2019.181
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16022
dc.description.abstractSon yıllarda küreselleşmenin etkisi tüketicilerin kahve tüketimi alışkanlıklarında da görülmeye başlanmıştır. Küreselleşmenin etkisiyle yerli ve yabancı zincir kahve kafelerin sektörün pazar payına dahil olması ve kahve tüketim oranının gün geçtikçe artmasıyla birlikte kahve kafe işletmelerinde geleneksel Türk kahvesi tüketiminin yanı sıra filtre kahve, americano, cappucino, espresso, mocha, cafe latte ve macchiato gibi kahve çeşitlerinin tüketimi de yaygınlaşmıştır. Buradan hareketle bu araştırmanın amacı, tüketicilerin değişen kahve tüketim alışkanlıklarının ve Türk kahvesinin diğer kahve çeşitleri ile rekabet edebilirliğinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında, tüketicilerin kahve tüketim miktarları, kahve tüketim mekânları ve kahve tercihleri arasında Türk kahvesinin yeri ve önemi araştırılmaktadır. Araştırmanın ana kütlesini Türkiye’de kahve tüketen bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi için kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Potansiyel tüketicilerin kahve tüketim alışkanlıklarını belirlemek için online anket formu hazırlanarak 2017 yılı Haziran- 2018 yılı Aralık ayları içerisinde sosyal medya aracılığıyla katılımcılara doldurtulmuştur. 2013 yılında Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listesine alınan Türk kahvesinin günümüzde yerli tüketicilerin tüketim tercihlerinde ne sıklıkla yer aldığı, neden tercih edildiği ve diğer kahve çeşitleri ile rekabetinin belirlenmesi bu araştırmanın temel nedenini oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda katılımcıların düzenli olarak kahve tükettikleri ve en çok tercih edilen kahve türünün Türk kahvesi olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların kahve kafeleri ziyaret sıklıklarının genellikle ayda birkaç kez olduğu ve tercih edilen kahve kafe türlerinin çoğunlukla yerli zincirlerden (Kahve Dünyası, Bayram Efendi Osmanlı Kahvecisi, Gönül Kahvesi) oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn recent years, the effect of globalization has begun to be seen in consumer’s coffee consumption habits. As the instant coffee consumption rate increases day by day consumption of coffee such as filter coffee, americano, cappucino, espresso, mocha, cafe latte and macchiato has become widespread as well as traditional Turkish coffee consumption in coffee shop chain businesses. The purpose of this research is to determine the changing coffee consumption habits of consumers and the competitiveness of Turkish coffee with other coffee varieties. Within the research, the place and the importance of Turkish coffee among consumers' coffee consumption quantities, coffee consumption places and coffee preferences are investigated. The main mass of the study is the individuals who consume coffee in Turkey. For the sample of the study, easy sampling method was used and data were obtained by questionnaire technique. An online questionnaire was prepared in order to determine the coffee consumption habits of potential consumers and it was filled with participants through social media during June 2017- December 2018. The main reason of this research is to determine Turkish Coffee’s, which is taken on the list of the intangible cultural heritage of Turkey in the year of 2013, consumption frequency, consumption reasons and its competition situation with other coffee types. As a result of the study, it was determined that the participants used coffee regularly and the most preferred type of coffee was Turkish coffee. It has been concluded that the frequencies of visiting coffee cafes are usually a few times a month, and that the coffee cafes are preferred mostly from local chains (Kahve Dünyası, Bayram Efendi Osmanlı Kahvecisi, Gönül Kahvesi).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherYüksel Öztürken_US
dc.relation.isversionof10.26677/TR1010.2019.181en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKahveen_US
dc.subjectKahve Tüketimien_US
dc.subjectTürk Kahvesien_US
dc.subjectCoffeeen_US
dc.subjectCoffee Consumptionen_US
dc.subjectTurkish Coffeeen_US
dc.titleTüketicilerin kahve kafeleri ziyaret eğilimlerinin ve değişen kahve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi: Geleneksel türk kahvesi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeDetermination of consumers' tendencies to visit coffeehouses and of their changing habits for consuming coffee: A research on traditional turkish coffeeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTürk Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7067-0427en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-6284-4661en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9169-9763en_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage612en_US
dc.identifier.endpage632en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster