A research related to the applicability of dematel method for supplier selection as an optimization model in food & beverage enterprises
Özet
he main objective of this study is to determine the applicability of The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory
(DEMATEL) technique, a recent method to attain optimization of supplier’s selection methods in the food and beverages industry
growing continuously both quantitatively and qualitatively. By modelling what kind of application process is followed in order to
determine the applicability of DEMATEL technique to food and beverages enterprises within the scope of the research, it can be
expressed as the application of the model and providing resource utilization efficiency in selection of the suppliers for the food
and beverages enterprises. The field study was carried out regarding applicability of DEMATEL method, which has been applied at
enterprises engaging in industrial production for a long time, for supplier selection in food and beverages enterprises as an optimization
model/technique. The field study was conducted through a survey of quantitative data collection method and applied to 416 enterprises
located in various provinces where high quality food and beverages enterprises of Turkey are heavily found. As a result of the research,
it has been concluded that DEMATEL method can be applied effectively in food and beverages enterprises and food and beverages
enterprises can reach the optimization level in line with the selection of the right suppliers by the application of DEMATEL method.
Keywords: Food and Beverages Enterprises, Supplier Selection, DEMATEL Method. Bu çalışmanın temel amacı, nicel ve nitel büyümede devamlılık arz eden yiyecek-içecek endüstrisindeki, tedarikçi seçim yöntemleri
optimizasyonuna ulaşabilmek için yeni bir tedarikçi seçim yöntemi olan DEMATEL tekniğinin uygulanabilirliğinin belirlenmesidir.
Araştırma kapsamında DEMATEL yönteminin yiyecek-içecek işletmelerinde uygulanabilirliğinin belirlenmesi durumunda nasıl
bir uygulama süreci izlenmesi gerektiği modellenmesi suretiyle, modelin uygulanması ve yiyecek-içecek işletmeleri tedarikçi seçim
yöntemlerinde kaynak kullanımı etkinliği sağlanması olarak ifade edilebilir. Endüstriyel üretim gerçekleştiren işletmelerde uzun
süredir uygulanan bir yöntem olan DEMATEL yönteminin yiyecek-içecek işletmelerinde tedarikçi seçimde optimizasyon sağlama
tekniği olarak uygulanabilirliğine yönelik alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada alan araştırması, nicel veri toplama tekniği
olan anket yöntemiyle gerçekleştirilmiş, Türkiye’nin yüksek nitelikli yiyecek-içecek işletmelerinin yoğun olarak bulunduğu büyük
şehirlerde 416 işletmede uygulanmıştır. Araştırma sonucunda yiyecek-içecek işletmelerinde DEMATEL yönteminin yiyecek-içecek
işletmelerinde etkin şekilde uygulanabilirliğine yönelik bir sonuca ulaşılmış, DEMATEL yönteminin uygulanması ile yiyecek-içecek
işletmelerine doğru tedarikçi seçimi doğrultusunda optimizasyon seviyesine ulaşılabileceği tespit edilmiştir.