Semavi dinlerde yeme-içme ritüelleri
Özet
Din, insanlığın her döneminde ve her alanında etkilerini gösteren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Din ve yemek arasındaki
ilişkini de günlük hayatta gözlemlemek mümkündür. Dini inanışlar hem o dine inanan kişilerin tüketebileceği ve tüketemeyeceği
yiyecekleri belirleyen kurallara sahiptir hem de çeşitli yeme-içme ritüelleri barındırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, üç semavi din
olan Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlıkta yer alan yeme-içme ritüellerini incelemektir. Bu kapsamda araştırma yöntemi olarak
doküman analizi kullanılmış, konuya ilişkin çalışmalar ve kutsal kitaplardan faydalanılmıştır. Çalışmada, bu üç din arasında en çok
yeme-içme ritüelinin Yahudilikte bulunduğu, Yahudilik ve Hristiyanlıkta yer alan ritüellerin yüklenilen anlamlar açısından
benzerlik gösterdiği, son din olan Müslümanlıktaki yeme-içme ritüellerinin ise anlam ve amaç olarak bu dinden farklılaştığı
sonuçlarına ulaşılmıştır. Religion emerges as a phenomenon that shows its effects in every period and every field of humanity. It is possible to observe the
relationship between religion and food in daily life. Religious beliefs have rules that determine the foods that believers can and
cannot consume, as well as contain various eating and drinking rituals. The aim of this study is to examine the food-beverage rituals
in the three divine religions, Judaism, Christianity and Islam. In this context, document analysis was used as a research method,
studies related to the subject and holy books were used. In the study, it was concluded that the most food-beverage rituals among
these three religions were found in Judaism, the rituals in Judaism and Christianity were similar in terms of attributed meanings,
and the food-beverage rituals of the last religion, Islam, differed from these two religions in terms of meaning and purpose.