Yazar "Aymankuy, Şimal Yakut" için listeleme
-
Avrupa Birliği'nin ekonomik parasal birlik hedefi ve Türkiye'nin uyumu
Tunçsiper, Bedrıye; Aymankuy, Şimal Yakut (Balıkesir Üniversitesi, 1998)Avrupa Birliği'nin ekonomik bütünleşme sürecinin en son aşaması olarak nitelenen Ekonomik Parasal Birlik (EPB), sermaye hareketlerine konan tüm kısıtlamaların kaldırılmasını, üye ülkeler arasındaki konvertibilitenin ... -
Balıkesir ili yerel yöneticilerinin turizme ve Balıkesir turizm potansiyeline bakış açıları
Kalaycıoğlu, Ozan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)Turizm politikaları her ne kadar hükümetlerin programlarında tüm ülkeyi kapsayıcı genel değerlendirmelerle yer alsalar da bölgesel veya destinasyon odaklı politikaların oluşturulması ve bu sürece yerel yönetimlerin dahil ... -
Balıkesı̇r kent mutfağı ve destı̇nasyon pazarlamasına etkı̇leri
Ergün, Tuğçe (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023)Bu araştırma; siyasal katılımın gerçek hayat ile sosyal medya arasında farklılık gösterdiğini ve bireylerin siyasal bir olaya tanık olmaları halinde, gerçek hayattaki ile sosyal medyadaki müdahale davranışları arasında ... -
Çevresel tutumların satın alma davranışları üzerindeki etkisi: Potansiyel yerli turistler üzerinde bir araştırma
Aymankuy, Yusuf; Polat, Eray; Buzlukçu, Cemali; Aymankuy, Şimal Yakut (Akademik Bakış, 2016)Günümüzde artan çevresel sorunlar tüketicilerin çevreye daha duyarlı hale gelmesine ve tüketim tercihlerinin çevreye duyarlı ürünler yönünde değişmesine neden olmuştur. Bu hususun turistik tüketiciler için de geçerli olduğu ... -
Çocuklu ailelerin masalların konaklama işletmelerinde kullanılmasına dair görüşleri
Aymankuy, Yusuf; Aymankuy, Şimal Yakut; Kütüklü, Damla; Demir, Beste (Balıkesir Üniversitesi, 2023)Somut olmayan kültürel miras unsurları (SOKÜM), toplumların kendilerine özgü yönlerini yansıtmaktadır. Toplumların farklı yönleri ile kimliklerinin benzersizliklerini ortaya koymalarında SOKÜM unsurlarının varlığı önem ... -
Endüstriyel mutfaklarda iş etüdü uygulamaları ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi
Kocaağa, Erten (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)Bu yüksek lisans tezi, endüstriyel mutfaklarda iş etüdü uygulamaları kullanılarak iş süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Mevcut araştırma evrenini, tüm endüstriyel mutfaklar oluşturmaktadır. Örneklem olarak ... -
Food and beverage rituals at the period of birth, marriage, and death in Shamanist Turks and its modern reflections
Uzun, Didem; Aymankuy, Şimal Yakut (Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, 2024)It is known that the Turks have adopted many religions in history. Shamanism is also among the ancient beliefs of the Turks. Shamanism; Tengrism is also known by names such as the religion of the Sky God. This study examines ... -
Füzyon mutfak akımı ve semiyotik analiz: Akademisyenler üzerine bir inceleme
Aymankuy, Şimal Yakut; Uzun, Didem (THDSoft Tayfun Taşbilek, 2024)Füzyon mutfak akımı 1980’lerde ortaya çıkan ve son yıllarda oldukça gündemde olan bir olgudur. Özellikle gastronomi alanında yeni arayışlar ve yaklaşımların popülerleşmesi ile sıklıkla gündeme geldiği de bilinen bir ... -
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademik personelinin eğitim profili: Devlet üniversiteleri üzerine bir araştırma
Deveci, Bahar; Deveci, Bilal; Aymankuy, Yusuf; Aymankuy, Şimal Yakut (Ankara Hacı Bayram Veli University, 2020)Bu çalışmanın amacı, gastronomi ve mutfak sanatları bölümündeki akademik personelin eğitim durumunun ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda akademik personellerin lisans, yüksek lisans, doktora eğitimleri ve unvanları ... -
Industrial use of food waste
Çoşan, Dilek; Aymankuy, Şimal Yakut (2023)Food waste is one of the issues whose significance is increasing day by day in the global arena and has become a problem in many environmental, economic, and social areas. Wastes, such as fertilizer and water spent, during ... -
Konaklama işletmelerinde sendikaların hizmet kalitesine etkileri*
Aymankuy, Şimal Yakut (Balıkesir Üniversitesi, 2005)Günümüzde diğer tüm sektörlerde olduğu gibi, turizm sektöründe de hizmet kalitesi kavramı çok önemli hale gelmiştir. Turizm sektörü içinde Önemli bir yere sahip olan konaklama işletmeleri de, kalitenin arttırılması için ... -
Kurumsal kaynak planlaması yaklaşımı ile özel geliştirilmiş bir kalıp takip yazılımı uygulamasının işletmeye katkıları
Sarıoğlan, Murat (Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Günümüzde büyük şirketlerin kullandığı kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri küçük ve orta ölçekli işletmelerin de gündemine oturmakta ve kullanım alanları artmaktadır. Böyle bir sistemin kurulma aşamasında şirket ... -
Lisans düzeyinde turizm eğitimindeki staj uygulamasına öğrenci ve akademisyenlerin bakışları (BTİOYO'da uygulama)
Aymankuy, Yusuf; Tetik, Nuray; Girgin, Göksel Kemal; Aymankuy, Şimal Yakut (Sakarya Üniversitesi, 2013)Turizm eğitiminin başarısında rol oynayan önemli faktörlerden biri staj uygulamalarıdır. Okullarda uygulama imkânının sınırlı olmasından dolayı staj uygulamaları, öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri ... -
Merkez Bankası bağımsızlığı ve işsizlik oranlarına etkisi
Sargın, Cüneyt (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)Bu çalışmadaki amaç, merkez bankası ve merkez bankası bağımsızlığını ortaya koyarak, merkez bankası bağımsızlığının işsizlik oranlarını ne yönde etkileyebileceğinin; Türkiye’deki 1988-2015 yılları arasında merkez bankası ... -
Potansiyel yerli turistlerin konaklama işletmeleri tercihinde konaklama işletmelerinin sosyal sorumluluk faaliyetlerinin etkisi
Günümüzde yoğun rekabet ortamının yaşandığı turizm sektöründe, konaklama işletmelerinin bu pazardan daha fazla pay almaları ve maksimum kar elde etmeleri, turistlerin istek ve ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik çalışmalar ... -
Semavi dinlerde yeme-içme ritüelleri
Aymankuy, Şimal Yakut; İpkoparan, Begüm (Rahman Temizkan, 2022)Din, insanlığın her döneminde ve her alanında etkilerini gösteren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Din ve yemek arasındaki ilişkini de günlük hayatta gözlemlemek mümkündür. Dini inanışlar hem o dine inanan kişilerin ... -
Turizm işletmeciliği eğitimi alan öğrencilerin turizm sektöründeki istihdamla ilgili görüşleri ve sektördeki kariyer beklentileri (Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu örneği)
Aymankuy, Yusuf; Aymankuy, Şimal Yakut (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, 2013)Bu araştırmanın amacı, lisans düzeyinde turizm eğitimi almakta olan öğrencilerin (Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda halen öğrenim görmekte olan) turizm sektöründeki istihdam ile ... -
Turizm işletmelerinde sendikaların hizmet kalitesine etkisi (Otel işletmelerinde örnek bir uygulama)
Aymankuy, Şimal Yakut (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005)Sendikalar, sanayi devrimi ile ortaya çıkmış birer sivil toplum örgütleridirler. Sendikalaşmanın temelinde yatan ve toplumsal sınıflaşmayı da beraberinde getiren sanayi devrimi, emek ile üretim araçlarının mülkiyeti arasında ... -
Turizm sektöründe kriz yönetimi
Aymankuy, Şimal Yakut (Balıkesir Üniversitesi, 2001)Kriz beklenilmeyen ve önceden sezilmeyen, çabuk ve acele cevap verilmesi gereken, örgütün veya işletmenin anlama ve uyum mekanizmalarını yetersiz hale getirerek, mevcut değerlerini, amaçlarını ve varsayımlarmı tehdit eden ... -
Turizmde toplam kalite yönetimi ve ahilik ilişkisi
Uğurlu, Kaplan; Aymankuy, Şimal Yakut; Ar, Hilmi (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, 2015)Toplam kalite yönetimi anlayışı üretim sektöründeki genişlemesini hizmet işletmelerinde dolayısıyla turizmde de devam ettirmektedir. Turizm sektörü, kendisini kalite geliştirmenin dışında ...