Füzyon mutfak akımı ve semiyotik analiz: Akademisyenler üzerine bir inceleme

Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/Tarih
2024Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Füzyon mutfak akımı 1980’lerde ortaya çıkan ve son yıllarda oldukça gündemde olan bir olgudur. Özellikle gastronomi alanında
yeni arayışlar ve yaklaşımların popülerleşmesi ile sıklıkla gündeme geldiği de bilinen bir gerçektir. Gastronomide yaratıcılığın ve
görselliğin ön plana çıktığı günümüzde, yemek fotoğrafçılığının gelişmesinin de etkisiyle, füzyon mutfak akımı yaklaşımı ile
hazırlanan tabakların, görsel çekiciliklerinin ve taşıdıkları anlamların da dikkat çektiğini görmekteyiz. Füzyon mutfak akımı
çerçevesinde hazırlanan bu tabakların aslında özünde, toplumsal kültürel ve sosyal olguların sentezlendiği, topluma ve kültüre
dair birtakım ipuçları verme misyonu üstlendiği de düşünülmektedir. Özellikle bu tabakların oluşturulmasında dikkate alınan bu
sentezlerin, görselde tüketicilere neler ifade ettiği ve nasıl anlamlandırıldığı konusu da bu noktada önem taşımaktadır. Füzyon
mutfak akımı yaklaşımı ile hazırlanan tabakların görsellerinin semiyotik analiz yöntemi ile incelenmesi ve değerlendirilmesi bu
çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Füzyon mutfak akımının ortaya çıkışında temel alınan Uzakdoğu ve batı mutfağının
sentezlenmesi fikri dikkate alınarak seçilmiş beş örnek tabak görselinin katılımcılar tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Semiyotik analiz için gerekli görüşmeler, bu değerlendirmelerin anlamlı ve sağlıklı olması açısından, özellikle füzyon mutfak akımı
hakkında bilgi sahibi olma olasılığı yüksek, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinde görev yapan akademisyenler arasından
ölçüt örnekleme yöntemiyle yeterli sayıda seçilmiş akademisyenle gerçekleştirilmiştir. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden
akademisyenlere mülakat formu ve görseller gönderilmiş ve çevrimiçi platformlarda görüşmeler yapılmıştır. Aynı zamanda yüz
yüze yapılan görüşmeler de olmuştur. Çalışma için etik kurul izni alınmış ve görüşmeler mart ayında gerçekleştirilmiştir. Katılımcı
akademisyenlerin izinleri ile görüşmeler kayıt altına alınmış ve veriler çalışmaya aktarılmıştır. Elde edilen bulgular çerçevesinde
semiyotik analiz yöntemi ile füzyon mutfağının bilinirliğinin ve hazırlanan tabakların felsefesinin ve sentezinin anlaşılırlığının
ortaya konması planlanmaktadır. Fusion cuisine is a phenomenon that emerged in the 1980s and has been on the agenda in recent years. It is a known fact that
new searches and approaches, especially in the field of gastronomy, are frequently brought to the agenda as they become popular.
Nowadays, when creativity and visuality come to the fore in gastronomy, with the influence of the development of food
photography, we see that the visual appeal and meanings of the plates prepared with the fusion cuisine approach attract attention.
It is also thought that these plates prepared within the framework of the fusion cuisine movement actually synthesize social, cultural, and social phenomena and undertake the mission of giving some clues about society and culture. At this point, what these
syntheses, which are taken into account in the creation of these plates, express to consumers in the visual and how they are
interpreted is also important. The aim of this study is to examine and evaluate the visuals of the plates prepared with the fusion
cuisine approach using the semiotic analysis method. It was aimed for the participants to evaluate five sample plate visuals, which
were selected taking into account the idea of synthesizing Far Eastern and Western cuisine, which was the basis for the emergence
of the fusion cuisine movement. The interviews required for the semiotic analysis were conducted with a sufficient number of
academicians selected by criterion sampling method among the academicians working in the Departments of Gastronomy and
Culinary Arts, who were likely to have knowledge about the fusion cuisine movement, in order to make these evaluations
meaningful and healthy. Interview forms and visuals were sent to academics from different universities in Türkiye and interviews
were held on online platforms. There were also face-to-face meetings. Ethics committee permission was obtained for the study
and interviews were held in March. With the permission of the participating academicians, the interviews were recorded and the
data were transferred to the study. Within the framework of the findings obtained, it is planned to reveal the awareness of fusion
cuisine and the comprehensibility of the philosophy and synthesis of the prepared plates with the semiotic analysis method.
Kaynak
Journal of Tourism and ManagementCilt
5Sayı
1Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: