Güncel Gönderiler: Turizm Fakültesi
Toplam kayıt 221, listelenen: 21-40
-
Turizm sektöründe emekli girişimciliğinin tematik biyografik anlatı analizi ile değerlendirilmesi
(Melih Topaloğlu, 2024)Amaç – Günümüzde değişmekte olan yaşam koşulları ve grileşen sosyo-demografik yapıyla birlikte orta yaş üstü grubun farklı boyutlardan araştırılması gerekli hale gelmiştir. Bireyin yaşamında önemli dönüm noktalarından ... -
Somut olmayan kültürel miras değeri olarak yöresel yiyeceklerin duyulma, tüketilme ve beğenilme düzeylerinin belirlenmesi: Edremit
(Rahman Temizkan, 2024)Son yıllarda turizm hareketlerinde değişim yaşanmaktadır. Klasik turizm hareketi olan deniz-güneş-kum üçlüsü ile beraber kültürel mirasa dayalı turizm hareketine doğru bir eğilim gerçekleşmektedir. Kültürel mirasa dayalı ... -
Girişimcilikte iş modeli: Fine dining restoran girişimcilerinin iş modellerinin incelenmesi üzerine bir araştırma
(Rahman Temizkan, 2024)Günümüzde girişimcilik, ekonomik ve sosyal değişimin en önemli belirleyicilerinden biri haline gelmiştir. Girişimci, girişiminin nasıl değer yaratacağını iş modeli yardımıyla ortaya koyabilmektedir. Girişimcilerin çoğu, ... -
The use of artificial intelligence in recipe development: How technology is changing the way we create and innovate in the kitchen
(IGI Global, 2023)Artificial intelligence (AI) is rapidly reshaping recipe development by creating new recipes, enhancing existing ones, and providing personalized recommendations based on individual tastes. The key advantage of AI is its ... -
Rebuilding senior tourism destinations in the post-COVID era
(Emerald Group Publishing Ltd., 2023)The environment of uncertainty that emerged due to COVID-19 brought the need for the creation of new policies and strategies. In this aspect, it has been observed that various recovery strategies have been adopted by ... -
Evaluation of the Metaverse: Perspectives of travel agency employees
(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2023)The metaverse constitutes a notable facet of the digital transformation underway in the tourism sector. The interplay of this process and consumer activity substantially impacts the global disposition and practices of ... -
A conceptual model for Muslim-friendly hotel entrepreneurship
(Yusuf Karakuş, 2024)Muslim-friendly tourism is one of the prominent topics in academic studies due to its potential returns and estimated market volume in recent years. Within this tourism type, customizing tourism products and services ... -
Turist rehberlerine yönelik turist nezaketsizliği ve rehberlerin nezaketsiz davranışlara ilişkin tepkileri
(Melikşah Aydın, 2022)Bu çalışmada, turistlerin turist rehberlerine yönelik sergiledikleri nezaketsiz davranışların belirlenmesi ve rehberlerin bu davranışlar karşısında nasıl hissettiklerinin ve gösterdikleri tepkilerin neler olduğunun ortaya ... -
Balıkesirde beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin ve algıların incelenmesi
(Marmara Üniversitesi, 2022)Beslenme alışkanlıkları, bir ülkenin komşularına göre ve hatta aynı ülkenin bölgelerine göre de değişmekte ve önemli farklılıklar göstermektedir. Balıkesir, farklı iki denize kıyısı olan, deniz seviyesinden 1700 metreye ... -
Lezzetin nostaljisi: Yiyecek ve bellek ilişkisi üzerine
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)Lezzet-yiyecek-bellek arasındaki mevcut ilişki salt kişisel değil toplumsal yönden de araştırmaya değer bir konudur. Bu çalışmada; lezzet algısı, bu algının kaydedildiği bellek çeşitleri ve gastronostalji kavramı farklı ... -
Konaklama işletmelerinin sosyal medya üzerinden gerçekleştirdikleri içerik paylaşımlarında Covid-19 salgınının etkisi: Ayvalık otelleri örneği
(Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)İşletmeler, Web 4.0 teknolojisiyle beraber gelişim sağlayan sosyal medya mecralarını kullanarak büyük kitlelere kolay bir şekilde hitap edebilmektedirler. Bilhassa konaklama işletmeleri, ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirirken ... -
Düzensiz göçün tatil destinasyonu üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik nitel bir araştırma
(Pamukkale Üniversitesi, 2022)Düzensiz göçmen problemi Türkiye başta olmak üzere tüm dünya üzerinde önemli bir konu haline gelmiştir. Ülke ekonomisi, sosyo-kültürel yapı ve diğer birçok faktör üzerinde etkili olan düzensiz göçmenlerin turizm hareketi ... -
Termal turizm amaçlı seyahat eden turistlerin sürdürülebilir turizm algıları ve gönüllü sade yaşam tarzları arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Pamukkale örneği
(Pamukkale Üniversitesi, 2022)Sürdürülebilir bir turizmden bahsetmek ancak çevrenin korunmasıyla mümkün olacağından, sürdürülebilirlik ve çevre kavramları turizm açısından önemli mefhumların başında gelmektedir. Çevresel anlamda sürdürülebilirlik ... -
İkincil konut sahiplerinin yiyecek tercihleri*
(2021)Turizmde yiyecek tercihi konusundaki araştırmaların azlığı göz önüne alındığında, bu çalışma, gözlem ve bireysel görüşmeler yoluyla katılımcıların ikincil konut yaşantılarında yemek tercihlerini derinlemesine anlamaya ... -
Hizmet verme yatkınlığının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde iş tatmininin aracılık rolü*
(2021)Turizm endüstrisinde özellikle de konaklama işletmelerinde işgören devir oranlarının yüksekliği bilinen bir sorundur. Bu konu ile ilgili olarak, yazındaki çalışmalarda daha çok ekonomik özendiriciler üzerinde durulduğu, ... -
Turist rehberlerinin kaynak yönetimi rol tanımlarının belirlenmesi
(2021)Bu çalışmada, turist rehberlerinin kaynak yönetimi rol tanımlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada turist rehberlerinin doğal kaynak ve kültürel kaynak kavramlarına ilişkin yapmış oldukları tanımların ve ... -
Gıda tiksinmesi ve yeni yiyecekleri deneme korkusu kavramlarının arasındaki ilişkinin belirlenmesi
(2022)İnsanoğlunun besin tercihi, besin seçimi ve beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkili unsurların anlaşılması, beslenme kavramının daha derinlemesine kavranmasını sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı gıda tiksinmesi ve yeni ... -
Sağlık inanç modeli, turizm fobisi ve salgın hastalıklar
(2022)Covid-19 salgını, toplumsal düzeyde korkuyla bağlantılı fobik davranışları ortaya çıkarabilmekte, bu davranışların görülme sıklığını artırabilmekte, sağlıkla bağlantılı davranış değişiklilerine sebebiyet verebilmektedir. ... -
Z kuşağı bireylerinin turistik ürün tercihlerine ilişkin bir değerlendirme
(2022)Bu çalışma, Z kuşağı bireylerinin turistik ürün tercihlerinin belirlenmesi ve bu tercihlerin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumlarının ortaya konması amacı ile yapılmıştır. Bu kapsamda, iki bölümden oluşan bir ... -
Marinalardaki yiyecek-içecek işletmelerinin tüketici tercihlerine yönelik görgül bir araştırma
(2022)Çalışmanın araştırma konusu olan marinalarda faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinin ülke ve bölgenin sosyo-ekonomik açıdan kalkındırılmasında önemli kriterlerden birisi olması sebebiyle günümüzde üzerinde detaylı ...