Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYılmaz, Gülay Özdemir
dc.contributor.authorKaya, Gülsüm Demir
dc.date.accessioned2019-05-16T19:32:43Z
dc.date.available2019-05-16T19:32:43Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1302-5759
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/4041
dc.descriptionYılmaz, Gülay Özdemir (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı kültürlere ait insanları iş ya da tatil amaçlı bir araya getiren turizm sektöründe kültürel zekânın önemini ortaya koymak ve konaklama işletmelerinde çalışanların kültürel zekâ düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Bununla birlikte, çalışanların kültürel zekâ düzeylerinin bazı mesleki ve sosyo-demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda İstanbul Avrupa yakasında faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan 450 işgörene anket uygulanmıştır. Geri dönüş alınabilen 392 anket değerlendirmeye alınmıştır. Analizler sonucunda çalışanların kültürel zekâ düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kültürel zekâ düzeyi ile demografik faktörler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca kültürel zekâ ölçeğinin Türkçe formuna faktör analizi uygulanmış, analiz sonucunda ölçeğin orijinali gibi geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractTIn this study, it is aimed to present cultural intelligence in tourism sector throwing people from different cultures together for business or holiday and to determine cultural intelligence levels of employees working in hospitality enterprises. However, it is tried to determine whether cultural intelligence levels of employees differentiate according to some professional and socio-economic factors. In this context, a questionnaire was applied to 450 employees working at four and five star hospitality enterprises. 393 questionnaires that presented feedback were evaluated. Following getting the results, it was detected that employees had high cultural intelligence levels. No meaningful differences between cultural intelligence and demographic factors were found. Factor analysis was applied to Turkish form and according the results obtained from the analysis, it was detected that the scale was as applicable and reliable assessment instrument as its original.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSosyal Bilimler Tarihien_US
dc.subjectTurizm Sektörüen_US
dc.subjectKültüren_US
dc.subjectKültürel Zekâen_US
dc.subjectKonaklama İşletmelerien_US
dc.subjectTourism Sectoren_US
dc.subjectCultureen_US
dc.subjectCultural Intelligenceen_US
dc.subjectHospitality Enterprisesen_US
dc.titleTurizm sektöründe kültürel zekânın önemi: konaklama işletmelerinde bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeThe importance of cultural intelligence in tourism sector: a research on hospitality enterprisesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTurizm Akademik Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage29en_US
dc.identifier.endpage44en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster