Gastronomi eğitimi alan öğrencilerde yiyecekte yenilik korkusu (food neophobia): Balıkesir Üniversitesi örneği
Abstract
Beslenme olgusu insanlar için vazgeçemeyecekleri derecede önemli olan bir konudur. Hayatın devam edebilmesi için insanların beslenmesi gerekmektedir. İnsanların beslenme tarzlarını tercih ettikleri yiyecekler oluşturmaktadır. İnsanların tercih ettiği yiyeceklere alışması sonuncunda yeni yiyeceklere karşı tutumu farklılık göstermektedir. Alışılmış yiyecekleri tercih etme, beslenme açısından kolaylık sağlasa da zamanla beslenme şekli döngü haline gelmektedir. Bu tutum yeni yiyecekleri denemede ve tüketmede isteksiz davranmaya neden olmaktadır. Literatüre Yiyecekte Yenilik Korkusu adı altında giren bu durum, her ne kadar yeni yiyeceklerin olası zararlarına karşı kişiyi korusa da kişinin yiyecek tercihini dikte eden bir mekanizmadır. Bu çalışmanın amacı gelecekte şef /aşçıbaşı adayı olan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin FNS (Food Neophobia Scale/ Yiyecekte Yenilik Korkusu Ölçeği) Ölçeği ile Yiyecekte Yenilik Korkularını ölçmektir. Bu amaçla; Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne kayıtlı 72 öğrenci ile yüzyüze görüşme yöntemiyle desteklenmiş anket çalışması uygulanmıştır. Toplanan veriler, istatistik değerlendirme ve analiz programı aracılığıyla analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen veriler ışığında önerilerde bulunulmuştur Nutrition is a matter of importance when they can not give up for people. People need to
be fed for life to continue. It forms foods that people prefer to their eating habits. As
people become accustomed to the foods they prefer, their attitude towards new foods
varies. While choosing the usual foods is convenient for nutrition, it becomes a nutritional
cycle over time. This attitude causes new foods to be tried and reluctant to consume. This
situation comes under the name of “Fear of the New Foods (Food Neophobia)” in
literature. This is a mechanism that dictates the food choice of a person even though it
protects the person against the possible damage of new food. The aim of this study is to
measure the fear of the new foods with FNS (Food Neophobia Scale) Scale of the
students of Gastronomy and Culinary Arts Department of Balıkesir University Tourism
Faculty who are future chefs / cook candidates. For this purpose; A questionnaire study
supported by a face-to-face interview method was applied to 72 students registered in
Balıkesir University Tourism Faculty Gastronomy and Culinary Arts Department. The
collected data were analyzed and interpreted through statistical evaluation and analysis program. Suggestions have been made on the data obtained from the study.