dc.contributor.author | Sarıoğlan, Mehmet | |
dc.contributor.author | Cevizkaya, Gülhan | |
dc.date.accessioned | 2025-05-08T13:06:04Z | |
dc.date.available | 2025-05-08T13:06:04Z | |
dc.date.issued | 2016 | en_US |
dc.identifier.issn | 1309-9302 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/17202 | |
dc.description.abstract | Türk mutfak kültürü çok zengin bir kültürel alanı kapsamaktadır. Bu alan
Karadeniz mutfak kültürü, Eğe mutfak kültürü, Akdeniz mutfak kültürü,
Mezapotamya ve Anadolu mutfak kültürlerini kapsamaktadır. Şerbetler ise Türk
Mutfak Kültürünün en önemli bileşenidir. Ancak Osmanlı İmparatorluğu Mutfak
Kültürünün en önemli bileşeni olan şerbetler göz ardı edilmiştir. Bugünlerde sadece
nadiren bazı törenler esnasında kullanılmaktadır.
Bu çalışmamın amacı şerbetlerin günlük hayattaki önemini ortaya çıkarmaktır.
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde şerbet kültürü ve sosyolojik
yansımaları, diğer bölümde ise çeşitleri, yapılışları ve yararları sunulmaktadır. Bu
çalışma ile şerbet kültürüne günlük hayatta kullanılabilir bir farkındalık yaratılması
amaçlanmıştır. Bu çalışma sonucunda şerbetlerin günlük yeme-içme yaşamında bir yer
edinilebileceği öngörülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | Turkish kitchen culture is very rich as it is covering the geographical area. The
area contain to black sea kitchen culture, agean see kitchen culture, medeterian sea
kitchen culture, mesopotamia culture and Anatolia kitchen culture. Şerbets are very
important component of Turkish Kitchen Culture. But this rich kitchen culture
disregarded şerbets for destroyed Ottoman Empire. Nowadays şerbets seldom supplies
only during religion celebration supplies.
Aim of this study reveal importance of şerbets in daily life. This study is
including two seperate chapter. First chapter present şerbet culture. Other chapter is
presenting to veriety and benefits şerbet culture. Thanks to this study, we are carry out
to be şerbet culture will improve daily life. The result of the study, the is improved
product methods and take part in eveyday life of şerbets | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ordu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Türk Mutfak Kültürü | en_US |
dc.subject | Şerbet | en_US |
dc.subject | Sorbet | en_US |
dc.subject | Turkish Kitchen | en_US |
dc.title | Türk mutfak kültürü: Şerbetler | en_US |
dc.title.alternative | Turkish kitchen culture: Şerbet (sorbet) | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Turizm Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-4343-1225 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-1967-0496 | en_US |
dc.identifier.volume | 6 | en_US |
dc.identifier.issue | 14 | en_US |
dc.identifier.startpage | 237 | en_US |
dc.identifier.endpage | 250 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |