Organik tarım ve kırsal kalkınmaya etkisi Kırtık Köyü örneği
Özet
Günümüzde gıda kaynaklı hastalıklarda meydana gelen artışlar ve elde edilen tarım ürünlerinin kalitelerindeki düşüşler, insanları organik
gıdalara yöneltmiştir. Organik gıdaların üretimi kişilere sadece sağlık açısından değil organik gıda üretimi yapan ve organik tarımın yapıldığı
bölgeleri kapsayan birçok fayda da sunmaktadır. Bu faydalar tarımla, çevre, sosyal durum, ekonomik koşullar ve örgütsel/kurumsal olmak
üzere çeşitli başlıklar altında toplanmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, Balıkesir İli Burhaniye İlçesi’ne bağlı Kırtık Köyü (Mahallesi)’nde başlatılan organik (ekolojik) tarım çalışmaları
hakkında bilgi vermek ve bölgede organik tarım üretiminin artmasıyla birlikte, organik tarım üretimi yapan kesimin literatürde belirtilen
organik tarımın potansiyel faydalarına yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu noktadan hareketle, çalışmada öncelikle organik tarım ve kırsal
kalkınma kavramları hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra Doğal Kaynaklar ve Etik Ticaret Programı (Natural Resources
and Ethical Trade Programme - NRI) çerçevesinde Crucefix (1998) tarafından yapılan çalışmada belirtilen “Organik Tarımın Potansiyel
Faydaları”ndan yola çıkarak çalışmanın ölçeği oluşturulmuştur. Today, increasing food oriented diseases and decreasing quality of agriculture products directed people to organic food. Producton of
organic food has advantages not only on health but also on the regions which produce organic food. We can categorization them under
agriculture, environment, social status, economical conditions and organizational / institutional headings.
The aim of this study is to inform about the organic agriculture studies which was started in Balıkesir, Burhaniye, Kırtık village and
determine the opinions of the society, which make organic agricultre with the rise of organic agriculture production, on the potential literature
benefits of organic agriculture. For this reason, firstly general information is given about theconcepts of rural development and organic
agriculture. of organic production started in Kırtık after related literature scan. Then the scale of the study is measured in the light of “Potential
Benefits of Organic Agriculture” defined in the study by Crucefix (1998) and in the frame of Natural Resources and Ethical Trade ProgrammeNRI.