Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBükre, Aslan Savaşan
dc.contributor.authorGirgin, Göksel Kemal
dc.date.accessioned2025-04-15T05:37:32Z
dc.date.available2025-04-15T05:37:32Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2587-1528
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.30625/ijctr.1599870
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16816
dc.description.abstractProfesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığı geçmişten bugüne süregelen kadın şeflerin kariyerlerini olumsuz yönde etkileyebilen hatta onları kimi zaman mesleklerini bırakmaya itebilen bir problemdir. Kadın şeflerin cinsiyet ayrımcılığı kaynaklı yaşadıkları problemler alanyazında araştırmacılar tarafından farklı çerçevelerde incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı kadın şefleri cinsiyet ayrımcılığı temasında inceleyen makalelerin odaklandığı konuları, amaç ve sonuçlarını anlamak ve gelecek çalışmalar için öneriler sunmaktır. Bu sebeple bibliyometrik analiz tercih edilmiştir. Scopus veri tabanında belirlenen parametreler aracılığıyla makaleler taranmış, tüm makaleler ayrıntılı olarak incelenerek konuyla direkt ilgili 13 makale olduğu tespit edilmiştir. İncelenen makalelerin yıllara göre dağılımı, uygulama alanlarına göre dağılımı, veri toplama tekniğine göre dağılımı, yöntem ve örneklemlerine göre dağılımlarının gösterilmesinin yanı sıra amaç ve sonuçlarına da yer verilerek daha ayrıntılı bir içerik oluşturmak istenmiştir. Araştırma bulguları, profesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığı temasında 19 yazarın katkıda bulunarak hazırladığı 13 makale olduğunu ve makalelerin 1996-2024 yılları arasında yayımlandığını göstermektedir. Çalışmalarda en sık kullanılan örneklem kadın şefler olurken, veri toplama teknikleri arasında anket ve görüşme yöntemleri eşit sıklıkta tercih edilmiştir. Makaleler, kadın şeflerin cinsiyete dayalı ayrımcılıkla karşılaştığını, düşük kariyer fırsatları gibi dezavantajlar yaşadığını ortaya koymaktadır. Buna karşın, bazı çalışmalar kadın şeflerin liderlik rollerini yeniden tanımlayarak bu engellerin üstesinden geldiğini ve girişimci tutumlarının kariyer ilerlemesinde etkili olduğunu vurgulamaktadır.en_US
dc.description.abstractGender discrimination in professional kitchens is an ongoing problem that can negatively affect the careers of female chefs and sometimes even push them to leave their professions. The problems experienced by women chefs due to gender discrimination have been analyzed in different frameworks by researchers in the literature. The aim of this study is to understand the topics, aims and results of the articles that examine women chefs on the theme of gender discrimination and to provide suggestions for future studies. For this reason, a bibliometric analysis was conducted. The articles were scanned through the parameters determined in the Scopus database, all articles were examined and it was determined that there were 13 articles directly related to the subject. In addition to showing the distribution of the analyzed articles according to years, distribution according to fields of application, distribution according to data collection techniques, distribution according to methods and samples, it was also aimed to draw a more detailed framework by including the aims and results. The research findings reveal that 13 articles, contributed by 19 authors, focus on gender discrimination in professional kitchens and were published between 1996 and 2024. In these studies, women chefs were the most commonly used sample, and survey and interview methods were equally preferred for data collection. The articles reveal that female chefs face gender-based discrimination and experience disadvantages such as low career opportunities and lack of mentoring. However, some studies emphasize that female chefs overcome these barriers by redefining their leadership roles and that entrepreneurial attitudes are effective in career advancement.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİzmir Katip Çelebi Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.30625/ijctr.1599870en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCinsiyet Ayrımcılığıen_US
dc.subjectKadın Şefleren_US
dc.subjectProfesyonel Mutfaklaren_US
dc.subjectBibliyometrik Analizen_US
dc.subjectKariyer Zorluklarıen_US
dc.subjectCinsiyet Eşitliğien_US
dc.subjectGender Discriminationen_US
dc.subjectWomen Chefsen_US
dc.subjectProfessional Kitchensen_US
dc.subjectBibliometric Analysisen_US
dc.subjectCareer Challengesen_US
dc.subjectGender Equalityen_US
dc.titleProfesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığı: Kadın şeflerin karşılaştığı zorluklar üzerine bibliyometrik bir analizen_US
dc.title.alternativeGender discrimination in professional kitchens: A bibliometric analysis of challenges for women chefsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalUluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0001-5679-299Xen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9000-5256en_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage202en_US
dc.identifier.endpage212en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrencien_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster