Profesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığı: Kadın şeflerin karşılaştığı zorluklar üzerine bibliyometrik bir analiz
Abstract
Profesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığı geçmişten bugüne süregelen kadın şeflerin kariyerlerini
olumsuz yönde etkileyebilen hatta onları kimi zaman mesleklerini bırakmaya itebilen bir problemdir. Kadın
şeflerin cinsiyet ayrımcılığı kaynaklı yaşadıkları problemler alanyazında araştırmacılar tarafından farklı
çerçevelerde incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı kadın şefleri cinsiyet ayrımcılığı temasında inceleyen
makalelerin odaklandığı konuları, amaç ve sonuçlarını anlamak ve gelecek çalışmalar için öneriler
sunmaktır. Bu sebeple bibliyometrik analiz tercih edilmiştir. Scopus veri tabanında belirlenen parametreler
aracılığıyla makaleler taranmış, tüm makaleler ayrıntılı olarak incelenerek konuyla direkt ilgili 13 makale
olduğu tespit edilmiştir. İncelenen makalelerin yıllara göre dağılımı, uygulama alanlarına göre dağılımı,
veri toplama tekniğine göre dağılımı, yöntem ve örneklemlerine göre dağılımlarının gösterilmesinin yanı
sıra amaç ve sonuçlarına da yer verilerek daha ayrıntılı bir içerik oluşturmak istenmiştir. Araştırma
bulguları, profesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığı temasında 19 yazarın katkıda bulunarak hazırladığı
13 makale olduğunu ve makalelerin 1996-2024 yılları arasında yayımlandığını göstermektedir.
Çalışmalarda en sık kullanılan örneklem kadın şefler olurken, veri toplama teknikleri arasında anket ve
görüşme yöntemleri eşit sıklıkta tercih edilmiştir. Makaleler, kadın şeflerin cinsiyete dayalı ayrımcılıkla
karşılaştığını, düşük kariyer fırsatları gibi dezavantajlar yaşadığını ortaya koymaktadır. Buna karşın, bazı
çalışmalar kadın şeflerin liderlik rollerini yeniden tanımlayarak bu engellerin üstesinden geldiğini ve
girişimci tutumlarının kariyer ilerlemesinde etkili olduğunu vurgulamaktadır. Gender discrimination in professional kitchens is an ongoing problem that can negatively affect the
careers of female chefs and sometimes even push them to leave their professions. The problems
experienced by women chefs due to gender discrimination have been analyzed in different frameworks by
researchers in the literature. The aim of this study is to understand the topics, aims and results of the
articles that examine women chefs on the theme of gender discrimination and to provide suggestions for
future studies. For this reason, a bibliometric analysis was conducted. The articles were scanned through
the parameters determined in the Scopus database, all articles were examined and it was determined that
there were 13 articles directly related to the subject. In addition to showing the distribution of the
analyzed articles according to years, distribution according to fields of application, distribution according
to data collection techniques, distribution according to methods and samples, it was also aimed to draw a
more detailed framework by including the aims and results. The research findings reveal that 13 articles,
contributed by 19 authors, focus on gender discrimination in professional kitchens and were published
between 1996 and 2024. In these studies, women chefs were the most commonly used sample, and survey
and interview methods were equally preferred for data collection. The articles reveal that female chefs
face gender-based discrimination and experience disadvantages such as low career opportunities and lack
of mentoring. However, some studies emphasize that female chefs overcome these barriers by redefining
their leadership roles and that entrepreneurial attitudes are effective in career advancement.