Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSavsa, Gencay Saatci
dc.contributor.authorDoğdubay, Murat
dc.contributor.authorDemirbulat, Özge
dc.date.accessioned2025-03-12T11:40:15Z
dc.date.available2025-03-12T11:40:15Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.isbn978-605-82193-3-5
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16363
dc.description.abstractFood and beverage services, has become a major area of employment in Turkey. This situation brings the need for qualified human power. At this point, the importance of culinary education, in which a number of professional qualifications gained, is emerging. From here, in this study; it is aimed to presenting the current status of associate degree culinary programs in Turkey. In addition, it is aimed to examine the lessons taught in the associate degree culinary education in order to obtain the outputs desired from the culinary education. In this direction; culinary programs at associate level in Turkey have been examined according to OSYS (Student Selection and Placement System) Guide to Higher Education Programs and Quotas. According to this; students are admitted to YGS-4 point type in associate degree culinary program. The program is available in 28 provinces, 28 state universities (38 vocational colleges) and 22 foundation universities (22 vocational colleges). There is also a culinary program in one open education program (Eskisehir Anadolu University - Open Education Faculty).en_US
dc.description.abstractYiyecek-içecek hizmetleri, Türkiye’de önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir. Bu durum, nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Mesleki bir takım niteliklerin kazanıldığı aşçılık eğitiminin önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Buradan hareketle, bu araştırmada; Türkiye’de, ön lisans düzeyindeki aşçılık programlarının mevcut durumunun ortaya koyulması amaçlamıştır. Ayrıca aşçılık eğitiminden istenilen çıktıların elde edilebilmesi için, ön lisans düzeyindeki aşçılık eğitiminde okutulan derslerin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda; Türkiye’de ön lisans düzeyindeki aşçılık programları, 2017 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre incelenmiştir. Buna göre; ön lisans düzeyinde aşçılık programına YGS-4 puan türünde öğrenci kabulü yapılmaktadır. Söz konusu program; 28 ilde, 28 devlet üniversitesinde (38 meslek yüksekokulunda) ve 22 vakıf üniversitesinde (22 meslek yüksekokulunda) mevcut durumdadır. Ayrıca 1 açıköğretim programında (Eskişehir Anadolu ÜniversitesiAçıköğretim Fakültesi) da aşçılık programı bulunmaktadır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherUluslararası Eğitim Araştırmacıları Derneğien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVocational Educationen_US
dc.subjectTourism Educationen_US
dc.subjectCulinary Educationen_US
dc.subjectCulinary Programen_US
dc.subjectMesleki Eğitimen_US
dc.subjectTurizm Eğitimien_US
dc.subjectAşçılık Eğitimien_US
dc.subjectAşçılık Programıen_US
dc.titleTürkiye’de yükseköğretim düzeyinde aşçılık programlarının durum analizien_US
dc.title.alternativeSituation analysis of culinary program in higher education level in Turkeyen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.relation.journalVIII. Uluslararası Eğitimde Araştırmalar Kongresien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7842-989Xen_US
dc.contributor.authorID0000-0001-5601-6931en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-7652-7966en_US
dc.identifier.startpage995en_US
dc.identifier.endpage1001en_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster