Türkiye’de yükseköğretim düzeyinde aşçılık programlarının durum analizi
Özet
Food and beverage services, has become a major area of employment in Turkey. This situation brings the need for qualified human power.
At this point, the importance of culinary education, in which a number of professional qualifications gained, is emerging. From here, in this
study; it is aimed to presenting the current status of associate degree culinary programs in Turkey. In addition, it is aimed to examine the
lessons taught in the associate degree culinary education in order to obtain the outputs desired from the culinary education. In this direction;
culinary programs at associate level in Turkey have been examined according to OSYS (Student Selection and Placement System) Guide to
Higher Education Programs and Quotas. According to this; students are admitted to YGS-4 point type in associate degree culinary program.
The program is available in 28 provinces, 28 state universities (38 vocational colleges) and 22 foundation universities (22 vocational
colleges). There is also a culinary program in one open education program (Eskisehir Anadolu University - Open Education Faculty). Yiyecek-içecek hizmetleri, Türkiye’de önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir. Bu durum, nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacı da
beraberinde getirmektedir. Mesleki bir takım niteliklerin kazanıldığı aşçılık eğitiminin önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Buradan
hareketle, bu araştırmada; Türkiye’de, ön lisans düzeyindeki aşçılık programlarının mevcut durumunun ortaya koyulması amaçlamıştır.
Ayrıca aşçılık eğitiminden istenilen çıktıların elde edilebilmesi için, ön lisans düzeyindeki aşçılık eğitiminde okutulan derslerin incelenmesi
hedeflenmiştir. Bu doğrultuda; Türkiye’de ön lisans düzeyindeki aşçılık programları, 2017 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi)
Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre incelenmiştir. Buna göre; ön lisans düzeyinde aşçılık programına YGS-4
puan türünde öğrenci kabulü yapılmaktadır. Söz konusu program; 28 ilde, 28 devlet üniversitesinde (38 meslek yüksekokulunda) ve 22 vakıf
üniversitesinde (22 meslek yüksekokulunda) mevcut durumdadır. Ayrıca 1 açıköğretim programında (Eskişehir Anadolu ÜniversitesiAçıköğretim Fakültesi) da aşçılık programı bulunmaktadır.