Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSavaş, Elif
dc.date.accessioned2025-01-23T08:21:38Z
dc.date.available2025-01-23T08:21:38Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.25092/baunfbed.1330843
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15908
dc.description.abstractThe phenolic compounds in jujube (Ziziphus jujuba Mill) leaf were extracted using ultrasound assisted extraction (UAE) for potential of antioxidant food additive in this study. The extraction factors such as methanol concentration, temperature and time were optimized using response surface methodology (RSM) to maximize of the total phenolic content (TPC), 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity and phenolic profile in jujube leaf extracts (JE). The best possible range for methanol concentration (25-50%), duration of ultrasound (20-40 min), ultrasonic temperature (40–60 °C) were obtained using the Box-Behnken design (BBD). The optimum extraction parameters were obtained with 25% methanol concentration, 20 min duration of ultrasound and 49.89 °C ultrasonic temperature. Ellagic, caffeic, rosmarinic acid, and rutin were determined as major phenolics in JE under optimal extraction parameters. The results revealed that UAE is an effective pretreatment for extracting bioactive ingredients from JE as potential functional food additive. Furthermore, RSM is an effective method for optimizing the UAE factors.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada potansiyel gıda katkısı olabilecek hünnap (Ziziphus jujuba Mill) yaprağı fenolik bileşenleri ultrason destekli olarak ekstrakte edilmiştir. Hünnap yaprağı ekstraktlarında (JE) toplam fenolik madde miktarı (TPC), 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) giderme aktivitesi ve fenolik profil maksimize edilmek üzere, yanıt yüzey yöntemi (YYY) kullanılarak metanol konsantrasyonu, sıcaklık ve süre gibi ekstraksiyon faktörleri optimize edilmiştir. Metanol konsantrasyonu (% 25-50), ultrason süresi (20-40 dakika) ve sıcaklık (40–60 °C) için muhtemel en iyi aralık Box-Behnken deneme deseni (BBD) kullanılarak saptanmıştır. Optimum ekstraksiyon parametreleri %25 metanol, 20 dakika ve 49.89 oC olarak belirlenmiştir. Optimum ekstraksiyon parametreleri ile elde edilen hünnap yaprağı ekstraktında ellajik, kafeik, rosmarinik asitler ve rutin ana fenolik bileşikler olarak belirlenmiştir. Bulgular, potansiyel gıda katkısı olarak hünnap yapraklarına ait bioaktif bileşenlerin ekstraksiyonunda ultrason destekli ekstraksiyonun etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte yanıt yüzey yöntemi utrason destekli ekstraksiyon faktörlerinin optimizasyonu için etkili bir yöntem olarak belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.25092/baunfbed.1330843en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectUltrasound Assisted Extractionen_US
dc.subjectResponse Surface Methodologyen_US
dc.subjectZizyphus Zizyphusen_US
dc.subjectAntioxidant Capacityen_US
dc.subjectPhenolic Compoundsen_US
dc.subjectUltrason Destekli Ekstraksiyonen_US
dc.subjectYanıt Yüzey Yöntemien_US
dc.subjectZizyphus Zizyphusen_US
dc.subjectAntioksidan Kapasiteen_US
dc.subjectFenolik Bileşenleren_US
dc.titleOptimization of ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from ziziphus jujube mill. leaves using response surface methodologyen_US
dc.title.alternativeYanıt yüzey yöntemi kullanılarak ziziphus jujube mill yapraklarından fenolik bileşenlerin ultrason destekli ekstraksiyonunun optimizasyonuen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentMühendislik Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4878-0013en_US
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage279en_US
dc.identifier.endpage292en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster