Optimization of ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from ziziphus jujube mill. leaves using response surface methodology
Özet
The phenolic compounds in jujube (Ziziphus jujuba Mill) leaf were extracted using
ultrasound assisted extraction (UAE) for potential of antioxidant food additive in this
study. The extraction factors such as methanol concentration, temperature and time were
optimized using response surface methodology (RSM) to maximize of the total phenolic
content (TPC), 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity and phenolic
profile in jujube leaf extracts (JE). The best possible range for methanol concentration
(25-50%), duration of ultrasound (20-40 min), ultrasonic temperature (40–60 °C) were
obtained using the Box-Behnken design (BBD). The optimum extraction parameters were
obtained with 25% methanol concentration, 20 min duration of ultrasound and 49.89 °C
ultrasonic temperature. Ellagic, caffeic, rosmarinic acid, and rutin were determined as
major phenolics in JE under optimal extraction parameters. The results revealed that
UAE is an effective pretreatment for extracting bioactive ingredients from JE as potential
functional food additive. Furthermore, RSM is an effective method for optimizing the UAE
factors. Bu çalışmada potansiyel gıda katkısı olabilecek hünnap (Ziziphus jujuba Mill) yaprağı
fenolik bileşenleri ultrason destekli olarak ekstrakte edilmiştir. Hünnap yaprağı
ekstraktlarında (JE) toplam fenolik madde miktarı (TPC), 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl
(DPPH) giderme aktivitesi ve fenolik profil maksimize edilmek üzere, yanıt yüzey yöntemi
(YYY) kullanılarak metanol konsantrasyonu, sıcaklık ve süre gibi ekstraksiyon faktörleri
optimize edilmiştir. Metanol konsantrasyonu (% 25-50), ultrason süresi (20-40 dakika)
ve sıcaklık (40–60 °C) için muhtemel en iyi aralık Box-Behnken deneme deseni (BBD)
kullanılarak saptanmıştır. Optimum ekstraksiyon parametreleri %25 metanol, 20 dakika
ve 49.89 oC olarak belirlenmiştir. Optimum ekstraksiyon parametreleri ile elde edilen
hünnap yaprağı ekstraktında ellajik, kafeik, rosmarinik asitler ve rutin ana fenolik
bileşikler olarak belirlenmiştir. Bulgular, potansiyel gıda katkısı olarak hünnap
yapraklarına ait bioaktif bileşenlerin ekstraksiyonunda ultrason destekli ekstraksiyonun
etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte yanıt yüzey yöntemi utrason
destekli ekstraksiyon faktörlerinin optimizasyonu için etkili bir yöntem olarak
belirlenmiştir.