dc.contributor.author | Aymankuy, Şimal Yakut | |
dc.contributor.author | Demir, Şule | |
dc.date.accessioned | 2024-12-05T13:08:19Z | |
dc.date.available | 2024-12-05T13:08:19Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21325/jotags.2024.141713 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/15460 | |
dc.description | Aymankuy, Şimal Yakut (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | COVID-19 pandemisiyle birlikte basılı menülerin yerini QR kod menüler almaya
başlamıştır. Akıllı telefonlar, dijital tabletler ve diğer elektronik cihazlar aracılığıyla
okunabilen QR kod menüler tüketicilere hijyenik/sağlıklı, hızlı ve kolay bir deneyim
sunmaktadır. Tüketicilerin bu teknolojiye dayalı algı, tutum ve davranışsal niyetlerinin
belirlenmesi müşteri memnuniyeti ve işletme çıkarları açısından önemlidir. Çalışma,
tüketicilerin QR kod menülere yönelik tutumları, bu menüleri benimseme durumları, arzu
ettikleri özellikler ve gelecekte kullanım niyetlerini incelemektedir. Aynı zamanda kuşaklar
arası deneyim farklılarını ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda görüşme tekniği
kullanılarak 39 tüketiciden veri toplanmış ve veriler MAXQDA (24.2.0) paket programında
analiz edilmiştir. Bulgular 7 temadan oluşmakta olup ana temalar ve kuşaklar değişkeni
arasındaki ilişkiler, kod matrisi ile incelenmiştir. QR kod menü, basılı menüye göre hijyenik
ve sağlıklı olarak algılanmakta ve özellikle Y ve Z kuşağının bu deneyime daha açık olduğu
görülmektedir. QR kod menünün kolay/pratik, hızlı ve detaylı gibi pozitif özellikleri
olmasının yanı sıra dikkat çekici biçimde negatif özelliklerinin varlığına karşın tüketicilerin
gelecekte kullanım niyetini olumsuz biçimde etkilemediği ancak teknik açıdan geliştirilmesi
gereken özellikleri olduğu tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | With the COVID-19 pandemic, printed menus have been replaced by QR code menus. QR
code menus, which can be read via smartphones, digital tablets and other electronic devices,
offer consumers a hygienic/healthy, fast and easy experience. Determining consumers'
perceptions, attitudes and behavioural intentions based on this technology is important for
customer satisfaction and business interests. This study examines consumers' attitudes
towards QR code menus, their adoption of these menus, their desired features and their
future usage intentions. At the same time, it tries to reveal the differences in experience
between generations. In this direction, data were collected from 39 consumers using the
interview technique and the data were analysed in MAXQDA (24.2.0) package programme.
The findings consist of 7 themes and the relationships between the main themes and the
generations variable were analysed with the code matrix. The QR code menu is perceived
as hygienic and healthy compared to the printed menu, and it is seen that especially
Generations Y and Z are more open to this experience. Although the QR code menu has
positive features such as easy/practical, fast and detailed, as well as remarkably negative
features, it has been determined that it does not negatively affect consumers' intention to
use it in the future, but it has features that need to be developed technically. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İrfan Yazıcıoğlu | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.21325/jotags.2024.1417 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Yiyecek İçecek İşletmeleri | en_US |
dc.subject | QR Kod | en_US |
dc.subject | QR Kod Menü | en_US |
dc.subject | Kuşaklar | en_US |
dc.subject | Tüketici Görüşleri | en_US |
dc.subject | Food And Beverage Establishments | en_US |
dc.subject | QR Code | en_US |
dc.subject | QR Code Menu | en_US |
dc.subject | Generations | en_US |
dc.subject | Consumer Opinions | en_US |
dc.title | Yiyecek içecek işletmelerinde dijital değişim: Tüketicilerin QR kod menü deneyimini anlamak | en_US |
dc.title.alternative | Digital change in food and beverage businesses: Understanding consumers' QR code menu experience | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.contributor.department | Turizm Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-1033-6424 | en_US |
dc.identifier.volume | 12 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 886 | en_US |
dc.identifier.endpage | 918 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |