dc.contributor.author | Sarıoğlan, Mehmet | |
dc.contributor.author | Sezen, Talha Serdar | |
dc.contributor.author | Dinç, Yakup | |
dc.date.accessioned | 2024-12-05T11:54:27Z | |
dc.date.available | 2024-12-05T11:54:27Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/ 10.21325/jotags.2024.1440 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/15456 | |
dc.description.abstract | Günümüzde yemek kavramı karın doyurma eyleminin ötesine geçmiştir. Kültür ve sosyoloji
ile özellikle bağdaştırılan bu kavram, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Yeme içme
davranışları bir toplumun kültürü ve toplum yapısı ile ilgili bilgi vermektedir. Özellikle
somut olmayan kültürel miras kapsamında yeme-içme davranışları ve dolayısı ile yemekler
önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Türk toplumu, sahip olduğu kültür, gelenek
ve görenekler gereği düğün, cenaze, bayram, ramazan, kandil gibi özel günlerde bir araya
gelmektedir. Özel günler barındırdığı yardımlaşma ve birliktelik kavramları ile belirli bir
ritüelde gerçekleşir. Özel güne göre bu ritüeller değişse de neredeyse bu günlerin tamamında
yemek mutlaka yer almaktadır. İkram edilen yemekler, genellikle bölgenin geleneksel ve
kültürel yemeklerinden oluşmaktadır. Bu araştırmada özel günler ve yemek ilişkisinin
kültürel miras kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır | en_US |
dc.description.abstract | Today, the concept of food has gone beyond the act of feeding. This concept, which is
particularly associated with culture and sociology, has an important place in human life.
Eating and drinking behaviors provide information about the culture and social structure of
a society. Especially in the context of intangible cultural heritage, eating and drinking
behaviors and consequently meals have become an important research subject. Turkish
society comes together on special occasions such as weddings, funerals, holidays, Ramadan
and oil lamps, due to its culture, traditions and customs. Special days take place in a certain
ritual with the concepts of cooperation and togetherness. Although these rituals change
according to the special day, food is definitely included in almost all of them. The meals
offered generally consist of traditional and cultural dishes of the region. In this research, it
is aimed to review the relationship between special days and food within the scope of
cultural heritage. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İrfan Yazıcıoğlu | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.21325/jotags.2024.1440 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Özel Gün | en_US |
dc.subject | Özel Gün Yemekleri | en_US |
dc.subject | Kültürel Miras | en_US |
dc.subject | Special Day | en_US |
dc.subject | Special Daymeals | en_US |
dc.subject | Cultural Heritage | en_US |
dc.title | Özel gün yemeklerinin somut olmayan kültürel miras kapsamında değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of special day meals within the scope of ıntangible cultural heritage | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.contributor.department | Turizm Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-4343-1225 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-8639-0107 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-6533-3987 | en_US |
dc.identifier.volume | 12 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1369 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1381 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |