Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDuman, Hayriye
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.date.accessioned2024-11-28T13:19:20Z
dc.date.available2024-11-28T13:19:20Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2024.408
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15340
dc.descriptionAvcıkurt, Cevdet (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractSon yıllarda turizm hareketlerinde değişim yaşanmaktadır. Klasik turizm hareketi olan deniz-güneş-kum üçlüsü ile beraber kültürel mirasa dayalı turizm hareketine doğru bir eğilim gerçekleşmektedir. Kültürel mirasa dayalı turizm hareketinin etkin bir şekilde gerçekleşebilmesi için kültürel miras kaynaklarının sürdürülebilir turizm felsefesi çerçevesinde belirlenerek gün ışığına çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Kültürel miras kaynaklarından biri olan yöresel yiyecekler, turistlerin tatil kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı Edremit Körfezi mutfağında somut olmayan kültürel miras değeri kapsamında değerlendirilen yöresel yiyeceklerin duyulma, tüketilme ve beğenilme düzeylerini belirlemektir. Araştırma kapsamında, Edremit Körfezi’nde yerli turistlerden toplanan anketler içerisinden 512 anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda, Edremit Körfezi mutfağında somut olmayan kültürel miras değeri kapsamında değerlendirilen yöresel yiyeceklerin yerli turistler tarafından genel olarak beğenildiği belirlenmiştir. Ayrıca bazı yöresel yiyeceklerin daha önce duyulmadığı, bazı yöresel yiyeceklerin ise duyulmasına rağmen tüketilmediği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, there has been a change in tourism movements. Along with the classical tourism movement of sea-sun-sand trio, there is a trend towards cultural heritage-based tourism movement. In order for the tourism movement based on cultural heritage to be realized effectively, cultural heritage resources must be identified within the framework of sustainable tourism philosophy, brought to light and transferred to future generations. Local foods, which are one of the cultural heritage resources, are of great importance in improving the holiday quality of tourists. The aim of the research is to determine the levels of hearing, consumption and appreciation of local foods, which are considered within the scope of intangible cultural heritage value in the Edremit Gulf cuisine. Within the scope of the research, 512 surveys were evaluated among the surveys collected from local tourists in Edremit Gulf. As a result of the research, it was determined that local foods, which are considered within the scope of intangible cultural heritage value in the Edremit Gulf cuisine, are generally liked by local tourists. In addition, it has been determined that some local foods have not been heard of before, and some local foods have not been consumed even though they have heard about them. Recommendations have been developed in line with the research results.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRahman Temizkanen_US
dc.relation.isversionof10.33083/joghat.2024.408en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkesiren_US
dc.subjectSomut Olmayan Kültürel Mirasen_US
dc.subjectEdremit Körfezien_US
dc.subjectYöresel Yiyecekleren_US
dc.subjectBalikesiren_US
dc.subjectIntangible Cultural Heritageen_US
dc.subjectLocal Foodsen_US
dc.subjectEdremit Gulfen_US
dc.titleSomut olmayan kültürel miras değeri olarak yöresel yiyeceklerin duyulma, tüketilme ve beğenilme düzeylerinin belirlenmesi: Edremiten_US
dc.title.alternativeDetermining the levels of hearing, consuming and liking of local food as an intangible cultural heritage value: the case of Edremit gulfen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online)en_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9169-9763en_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage386en_US
dc.identifier.endpage396en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster