Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Havva Gözgeç
dc.contributor.authorDoğdubay, Murat
dc.date.accessioned2023-03-02T06:18:57Z
dc.date.available2023-03-02T06:18:57Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn2148-1237 - 2587-0114
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.09.1542
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/12907
dc.descriptionBu makale Havva GÖZGEÇ MUTLU’nun“Gastronomik deneyim için müşterilerin yüksek fiyat ödeme istekliliğinin belirlenmesi” isimli doktora tezinden üretilmiştir. Doğdubay, Murat (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBu çalışmada müşterilerin Uzak Doğu restoranlarını hangi etkiler altında ziyaret ettiğinin ve bu müşterilerin COVID-19 ile Uzak Doğu restoranı algılamalarının ne şekilde değiştiğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel desen yaklaşımı benimsenmiştir. Çin, Japon ve Tayland restoranını ziyaret eden 17 katılımcı örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmanın amacı ve alanyazın doğrultusunda yarı-yapılandırılmış görüşme soru formu oluşturulmuştur. Derinlemesine görüşme tekniği ile cevaplar alınmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel-yorumlayıcı analiz kullanılmıştır. Katılımcıları Uzak Doğu restoranına yönlendiren faktörler;Kişisel etkiler, hedonik etki, kişiler arası etkiler; züppe (aykırılık) etkisi, sürü (gruba uyma) etkisi, prestij etkisi ve fonksiyonel etkiler; sağlık etkisi, şef etkisi olarak belirlenmiştir. Ayrıca Uzak Doğu yemeklerinin içeriğinin virüs oluşturabileceği endişesi, katılımcıların bir kısmında olumsuz algı oluşturmuştur. Katılımcıların çoğunluğu bu restoranlar için herhangi bir olumsuz algıya sahip değildir. Özellikle Türkiye’deki Uzak Doğu restoranlarına sıcak bakmaktadırlar. Çalışma, öncelikle Uzak Doğu restoranı müşterilerinin özellikle kişisel, kişiler arası ve fonksiyonel değerler açısından profilinin tanınmasını sağlayacaktır. Pandemi sürecinde Uzak Doğu restoranlarına karşı algının ne şekilde değiştiğini belirlemek işletmelerin krize yönelik strateji geliştirmelerini sağlayacaktır. İşletmeler, Uzak Doğu restoranlarına karşı oluşan olumsuz algının kırılması için doğru pazarlama stratejileri geliştirebilir. Bu çalışma Uzak Doğu ülkelerine yönelik olumsuz algının yok edilmesi için politika yapıcılara da ipuçları sunmaktadır. Ayrıca bu çalışma, müşterileri Uzak Doğu restoranlarına yönlendiren etkilerin belirlenmesi ve COVID-19 sürecinde bu restoranlara karşı bakış açısının belirlenmesi konusunda alanyazındaki ilk girişimdir.en_US
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to determine under which effects customers visit Far Eastern restaurants and how these customers' perceptions of Far Eastern restaurants have changed due to COVID-19. Qualitative design approach was used in the study. Seventeen participants who visited the Chinese, Japanese and Thai restaurants were selected as the sample. A semi-structured interview questionnaire was prepared based on literatüre and purpose of the research. The data were collected with the in-depth interview technique.Content analysis and descriptive-interpretative analysis were used in the analysis of the data. Factors driving the participants to the Far East restaurant is determined as personal effects; hedonic effect, interpersonal effects; bandwagon effect, snob effect, prestige effect and functional effects; health effect, chef effect. In addition, the concern that the content of Far Eastern dishes may cause viruses created a negative thought in some of the participants. The majority of participants do not have any negative thought for these restaurants. In particular, they lean to Far East restaurants in Turkey. First of all, the study will ensure the recognition of the profile of Far Eastern restaurant customers, especially in terms of personal, interpersonal and functional values. The emergence of the perception of Far Eastern restaurants during the pandemic process will enable businesses to develop a strategy for the crisis. First of all, businesses can develop the right marketing strategies to break the negative perception of Far East restaurants. This study offers clues to policy-makers for the destruction of the negative perceptions of Far East countries. Also This study is the first attempt in the literature to determine the effects that drive customers to Far Eastern restaurants and to determine their perspective towards these restaurants during the COVID-19 process.en_US
dc.description.sponsorshipBalıkesir Üniversitesi- BAP proje no: 2021/022en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürk Kooperatifçilik Kurumuen_US
dc.relation.isversionof10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.09.1542en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectUzak Doğu Restoranlarıen_US
dc.subjectKişisel Etkien_US
dc.subjectKişiler Arası Etkileren_US
dc.subjectFonksiyonel Etkileren_US
dc.subjectCOVID-19en_US
dc.subjectFar Eastern Restaurantsen_US
dc.subjectPersonal Effectsen_US
dc.subjectInterpersonal Effectsen_US
dc.subjectFunctional Effectsen_US
dc.titleMüşterileri uzak doğu restoranlarına yönlendiren etkiler ve COVID-19 algılamalarıen_US
dc.title.alternativeEffects that drive customers to far eastern restaurants and perceptions of COVID19en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalÜçüncü Sektör Sosyal Ekonomien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-3891-8960en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-5601-6931en_US
dc.identifier.volume56en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1846en_US
dc.identifier.endpage1870en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster