Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKılıç, Sultan Nazmiye
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.contributor.authorAydemir, Burhan
dc.date.accessioned2023-02-16T11:47:54Z
dc.date.available2023-02-16T11:47:54Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn1303-0094 - 2149-5459
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21547/jss.876450
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/12849
dc.descriptionBu araştırma, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı'nda hazırlanan "Helal konseptli otellerin girişimciliği ve yönetimi üzerine bir araştırma" başlıklı doktora tezinden üretilmiştir.en_US
dc.description.abstractSon yıllarda, helal turizmin farklı alanlarına yönelik ulusal ve uluslararası boyutta gerçekleştirilen araştırmaların sayısında artış görülmüştür. Ancak, ilgili alanyazın taramalarında, Türkiye’de helal konseptli otellerin girişimciliği ve yönetimi üzerine daha önce yapılmış kapsamlı bir araştırma ile karşılaşılmamıştır. Bu araştırmada, ilgili alanyazına katkı sağlamak ve sektördeki uygulamalara yönelik öneriler geliştirmek amacıyla, Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren otellerin girişimci veya yöneticilerinin görüşleri değerlendirilerek, helal konseptli otellerin yapısal özelliklerinin anlaşılması, Türkiye’deki durumunun, sorunlarının ve çözüm önerilerinin girişimcilerin ve yöneticilerin bakış açısından ortaya çıkarılması, helal konseptli otellerin girişimciliğine ve yönetimine ilişkin özelliklerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme stratejilerinden ölçüt ve kolay örnekleme birlikte kullanılarak katılımcılar belirlenmiştir. Araştırmada Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren 38 otelin girişimci veya yöneticilerine ilgili alanyazın ve uzman görüşleri doğrultusunda oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak açık uçlu sorular yöneltilmiştir. Alınan yanıtlar yazıya aktarıldıktan sonra MAXQDA 18.2.4 programı kullanılarak kodlamalar yapılmıştır. Veriler tematik analiz ile değerlendirilmiş ve alt kodlar, kodlar, alt kategoriler, kategoriler ve temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, helal konseptli otellerin yapısal özelliklerinin misafirlerin ihtiyaçları ve hassasiyetleri doğrultusunda şekillendirildiği, girişimcinin yaşam tarzının ve otelin kuruluş yerinin helal konseptli otellerin başarısında önemli unsurlar olduğu ve helal konseptli otellerde kuruluş ve işletme maliyetlerinin daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, sektöre ilişkin belgelendirme, sezon, israf ve tedarikçiler gibi konularda çeşitli tartışmalar ve sorunlar belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractRecently, there has been an increase in the quantity of national and international research on the different fields of halal tourism. However, in the relevant literature review, it has not been encountered an extensive research previously conducted on the entrepreneurship and management of halal-concept hotels in Turkey. In this study, in order to contribute to the relevant literature and to develop recommendations for practices in the sector, it is aimed to understand the structural features of the halal concept hotels, to reveal the situation in Turkey, the problems, and the solution suggestions from an entrepreneurial and managerial perspective, to determine the characteristics of halal concept hotels regarding entrepreneurship and management by evaluating the opinions of the entrepreneurs or managers of hotels operating in different provinces of Turkey. In this direction, qualitative research method and case study design were used. The participants were determined by using criterion and convenience sampling, which are purposive sampling strategies. In the research, open-ended questions were asked to entrepreneurs or managers of 38 hotels operating in different provinces of Turkey by using semi-structured interview form prepared in line with the relevant literature and expert opinions. After the responses were transcribed, encodings were made using the MAXQDA 18.2.4 program. The data were evaluated by thematic analysis, and then subcodes, codes, subcategories, categories, and themes were formed. As a result of the research, it has been understood that the structural features of halal concept hotels were shaped in line with the needs and sensitivities of the guests, entrepreneur’s lifestyle and hotel’s location were important factors in the success of halal concept hotels, and start-up and operational costs of halal concept hotels were relatively higher. In addition, various discussions and problems related to the sector such as certification, seasonality, wastage, and suppliers were identified.en_US
dc.description.sponsorshipBalıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi - BAP 2018/044en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGaziantep Üniv. Sosyal Bilimler Enst.en_US
dc.relation.isversionof10.21547/jss.876450en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHelal Konsepten_US
dc.subjectOtelen_US
dc.subjectGirişimciliken_US
dc.subjectYönetimen_US
dc.subjectHalal Concepten_US
dc.subjectHotelen_US
dc.subjectEntrepreneurshipen_US
dc.subjectManagementen_US
dc.titleHelal konseptli otellerin girişimciliği ve yönetimi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA study on the entrepreneurship and management of halal concept hotelsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0560-0622en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9169-9763en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-5887-3520en_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1500en_US
dc.identifier.endpage1523en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster