dc.contributor.author | Süzer, Özkan | |
dc.contributor.author | Uçuk, Ceyhun | |
dc.contributor.author | Doğdubay, Murat | |
dc.contributor.author | Dinç, Yakup | |
dc.date.accessioned | 2023-01-31T10:24:21Z | |
dc.date.available | 2023-01-31T10:24:21Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21325/jotags.2021.825 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/12834 | |
dc.description | Doğdubay, Murat (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | Tarihsel süreçte küresel ve yerel anlamda çeşitli gelişmeler yaşanmakta, bu gelişmeler
endüstriyel ve sosyal hayatı çeşitli yönlerden dönüştürmektedir. 1. Endüstri devrimi ile hız
kazanan bu değişim nihayetinde Endüstri 4.0 ile tepe noktasını yaşamakta, bilgi ve bilgi
teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Bu gelişmeler çeşitli sektörleri yakından etkilemektedir.
Hizmet yoğun bir sektör olan yiyecek içecek sektörü de ortaya çıkan yeni endüstriyel
gelişmelerden etkilenmektedir. Nesnelerin interneti, 3d yazıcılar, robotik uygulamalar vb.
restoranlarda görülmeye başlamıştır. Bu uygulamalar restoran operasyonlarını
kolaylaştırmakta ve değiştirmektedir. Bununla birlikte yaşanılan değişimler ve bilgi
teknolojileri ile konsept olarak restoranların tamamen dönüştüğü yeni uygulamalar ortaya
çıkmaktadır. Bulut mutfak (hayalet mutfak, karanlık mutfak, gölge mutfak) bunların en
bilineni ve öncüsüdür. Paket servisini ön plana alan, müşteri ile tamasın sıfıra indirgendiği,
birçok farklı markanın ve konseptin bir arada çalışabildiği, giriş maliyetinin düşük olduğu,
hızlı ve temiz teslimat imkanları sunan bulut mutfak konsepti küresel anlamda gittikçe
yükselen bir trend haline gelmiştir. Restoran sektöründe yeni bir konsept olan bulut
mutfağın incelendiği bu çalışmada, konu hakkında kavramsal analiz yapılmıştır. Literatürde
bu konuda çalışma eksikliği dikkat çekmekte ve ileride yapılacak ampirik çalışmaların
fayda sağlayacağı öngörülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | In the historical process, there are various developments in the global and local sense and
these developments transform industrial and social life in various ways. This change, which
gained speed with the First Industrial Revolution, eventually experiences its peak with
Industry 4.0, and information and information technologies come to the fore. These
developments affect various sectors closely. The food and beverage sector, which is a
service intensive sector, is also affected by new industrial developments. Internet of things,
3D printers, robotics applications etc. have started to be seen in restaurants. These
applications simplify and alter restaurant operations. However, with the changes
experienced and information technologies, new applications in which restaurants are
completely transformed as a concept are emerging. Cloud kitchen (ghost kitchen, dark
kitchen, shadow kitchen) is the most well-known and pioneer of these. Cloud kitchen
concept, which takes takeaway to the foreground, reduces customer contact to zero, can
work together with many different brands and concepts, has low entry cost, and offers fast
and clean delivery opportunities, has become a growing trend in a global sense. A
conceptual analysis was made in this study which examined cloud kitchen, a new concept
in the restaurant sector. In the literature, there is a lack of research on this issue, and it is
expected that future empirical studies will benefit from this. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İrfan Yazıcıoğlu | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.21325/jotags.2021.825 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bulut Mutfak | en_US |
dc.subject | Endüstri 4. | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Cloud Kitchen | en_US |
dc.subject | Industry 4.0 | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.title | Endüstri 4.0’ın yiyecek içecek endüstrisine bir yansıması olarak bulut mutfaklar (Kavramsal bir analiz) | en_US |
dc.title.alternative | Cloud kitchens as a reflection of industry 4.0 on the food and beverage industry (A conceptual analysis) | en_US |
dc.type | other | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.contributor.department | Turizm Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-6086-4543 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-2809-6430 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-5601-6931 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-6533-3987 | en_US |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 975 | en_US |
dc.identifier.endpage | 989 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |