Güncel Gönderiler: Gıda Mühendisliği-Makale Koleksiyonu
Toplam kayıt 91, listelenen: 21-40
-
Evaluation of physicochemical and sensorial quality of nonconventional olive-enriched snack with biopolymer barriers
(Wiley, 2023)The freeze-dried snack enriched with olives was produced with different biopolymer supports in order to improve the texture and high microencapsulation of olive biomolecules in the matrix for the first time. The effects ... -
Effect of cold-pressed Nigella sativa seed meal on dough quality and nutritional value of bread
(SAGE Publications Inc., 2023)This study investigated the application of black cumin meal (BCM) obtained from cold-pressing Nigella sativa seeds in bread baking. The effect of BCM on bread rheological traits and its nutritional value were investigated. ... -
A survey of phthalates in flavored olive oils from Turkey
(Consejo Superior Investigaciones Cientificas-CSIC, 2023)Phthalates are organic contaminants that are used as plasticizers in many plastic food packaging materials. Because of their lipophilic character, oils are the primary source of human exposure to phthalates. In this study, ... -
Quality parameters of olive oils at different ripening periods as affected by olive fruit fly infestation and olive anthracnose
(Springer-Verlag Italia Srl, 2023)Olive pests and diseases influence olive oil quality. Ayvalik olive cultivar is important between local cultivars grown in Turkey. This study aimed to monitor the effects of olive pests and diseases (olive fruit fly attack ... -
Küresel bir restoranda servis edilen bitki bazlı ve et bazlı burgerlerin tercih edilebilirliklerinin karşılaştırılması
(2023)Çalışma, küresel bir restoranda servis edilen et bazlı burgerlerin ve bu burgerlere alternatif olarak sunulan bitki bazlı burgerlerin karakteristik özelliklerinin belirlenerek tercih edilebilirliklerinin kıyaslanması ... -
Arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ve biyolojik etkileri
(2023)Bal arıları çiçekli bitkilerden topladıkları polenleri ağız salgıları ve bitki nektarları ile karıştırarak arı poleni üretmektedir. Arı polenleri gelişiminin ilk dönemlerinde olan arı larvalarının beslenmesi amacıyla ... -
Fonksiyonel bir arıcılık ürünü olan arı sütünün bazı özellikleri ve sağlık üzerine etkileri
(2023)İşçi bal arılarının hipofaringeal ve mandibular bezlerinden salgılanan arı sütü beyazımsı renkte, kendine özgü kokuda, ekşimsi tatlı bir tatta ve viskoz yapıda olan doğal bir arıcılık ürünüdür. Yapısında çeşitli karbonhidratlar, ... -
Havran siyah incirinin (Ficus carica) şeker ve uçucu aroma bileşimi
(2023)Havran Siyah İnciri 2023 yılında coğrafi işaret almış, Balıkesir ili Havran ilçesinde yetişen mor-siyah renkli bir incirdir. Bu çalışmada, kendine özgü tatlı ve meyvemsi duyusal özellikleri baskın olan bu incirin şeker ... -
Bitki esaslı süt benzeri içecekler
(2023)Bitki esaslı süt benzeri içecekler uluslararası gıda pazarında son yıllarda en hızlı yükselen ürün gruplarından biridir. Bitki esaslı süt benzeri içecekler görünüş ve kıvam bakımlarından inek sütüne benzeyen ve bitkisel ... -
C vitamininin 2-keto-L-gulonik asit molekülünden üretimi için farklı metotların araştırılması
(2023)Araştırmada farklı metotlar kullanılarak 2-keto-L-gulonik asit molekülünün esterifikasyonu ve laktonizasyonu ile ülkemizde ilk defa C vitamini üretiminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda C vitamininin ... -
Ultrasonikasyon ve soksalet yöntemleriyle ekstrakte edilen ketencik tohum yağlarının oksidatif özelliklerinin belirlenmesi
(2023)Araştırmada ketencik tohumundan farklı sıcaklık (30, 45, 60°C), süre (15, 30, 45 dk) ve güç (%30, 65, 100) koşullarında ultrasonikasyon yöntemi ile yağ ekstraksiyonunun optimizasyonu amaçlanmıştır. Optimum koşullarda elde ... -
Vakum kurutma yöntemi ile propolis tozu üretimi ve tozun bazı özellikleri
(2023)Araştırmada %70 etanol ile ekstrakte edilmiş propolisin Arap zamkı ilavesiyle ve vakumda kurutulmasıyla üretilen propolis tozunun bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Propolis tozunun toplam fenolik madde ve ... -
Arı ekmeğinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ve sağlık üzerine etkileri
(2023)Arılar tarafından farklı bitki kaynaklarından toplanan polenlerde meydana gelen laktik asit fermantasyonu sonucunda oluşturulan bir ürün olan arı ekmeği yapısında karbohidratlar, proteinler, aminoasitler, yağ asitleri, ... -
Investigation of the effect of using palm kernel powder in bread flour on quality parameters of flour
(2023)In this study, the effect of palm kernel powder (PKP), a vegetable waste, on the quality parameters of bread and dough was investigated. For this purpose, farinograph and extensograph values of doughs made from PKP-flour ... -
Effect of light on the oxidative stability and phthalate levels of black cumin oil-corn oil blends in plastic and glass bottling
(Japan Oil Chemists Soc, 2022)Black cumin oil (BC) contains certain phytochemicals, including phenolics, tocopherols, and sterols, which show strong oxidation stability. In this study, BC was blended with refined corn oil (CO) at two concentrations (5% ... -
Assessment of the migration of perfluorinated compounds and primary aromatic amines from PTFE-coated non-stick cookware marketed in Turkey
(Springer Heidelberg, 2022)Two perfluorinated compounds (PFCs) and 17 different primary aromatic amines (PAAs) were analyzed by liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) in migrants from 35 cookware samples marketed in Turkey. Among ... -
Application of quechers with GC/MS/MS for monitoring polycyclic aromatic hydrocarbon (PAHs) contaminants in Turkish flora honey produced in urban and rural areas
(Taylor & Francis Ltd, 2022)Environmental pollution has been a problem waiting for solutions worldwide in recent years. Pollution with polycyclic aromatic hydrocarbon (PAHs), oil, and petroleum derivatives, may have long- and short-term environmental ... -
Advances in the elemental composition analysis of propolis samples from different regions of Turkey by x-ray fluorescence spectrometry
(Springer Nature, 2022)In this study, it was aimed to determine the elemental composition of 47 propolis samples collected from different regions of Turkey by X-ray fluorescence spectroscopy. According to the results, the most abundant elements ... -
The modelling of convective drying variables' effects on the functional properties of sliced sweet potatoes
(MDPI, 2022)Drying is a commonly used technology that provides a long post-harvest storage time for produce such as sweet potatoes. Convective drying (CD) is a method that, when conditions are optimized, provides produce with a better ... -
Monitoring of bisphenol a diglycidyl ether (BADGE) and some derivatives in fish products in the Turkey market
(Springer Heidelberg, 2022)The exposure to bisphenols and their derivatives was assessed in 33 fish products sold in Turkey using high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). BADGE was determined in only four samples ...