Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKuvat, Özlem
dc.date.accessioned2025-04-21T06:08:13Z
dc.date.available2025-04-21T06:08:13Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.issn2148-4155
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.17482/uumfd.397542
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16974
dc.description.abstractÇok yanıtlı eniyileme (Multi Response Optimization-MRO) uygulamaları son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlansa da gıda ürünleri üzerindeki deney tasarımı uygulamaları çoğunlukla tek yanıtlı eniyileme problem çözümü şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada bir gıda işletmesinde üretilen Tavuk Adana Kebap (Köfte) gıda ürününün kalitesinin arttırılması için Taguchi parametre tasarımı yöntemi kullanılmıştır. Pişirme sıcaklığı, pişirme süresi ve fan hızı parametrelerinin en uygun düzeyleri ile mikrobiyolojik yük, merkez sıcaklığı ve ağırlık kalite karakteristiklerinin en iyi değerlerinin belirlenmesi için her üç kalite karakteristiğinin eşzamanlı eniyilenmesi çekicilik fonksiyonu ve kalite kayıp fonksiyonu kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen çözüme bağlı olarak Tavuk Adana Kebap ürünü için en uygun üretim parametrelerinin düzeylerine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.en_US
dc.description.abstractAlthough multi-response optimization (MRO) applications have become widespread in recent years, the application of experimental design on food products is often performed as a single response optimization problem solution. In this study, Taguchi parameter design method was used to increase the quality of chicken Adana kebab (Meatball) produced in a food operation. We have investigated the optimum levels of cooking temperature, cooking time and fan speed of e for the optimization of microbiological load, center temperature and weight quality characteristics. Simultaneous optimization of all three quality characteristics has been carried out by using the desirability function and the quality loss function. According to the obtained solution, suggestions have been made for the optimum production parameter levels of chicken Adana kebab product.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.17482/uumfd.397542en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTaguchi Parametre Tasarımıen_US
dc.subjectÇok Yanıtlı Eniyilemeen_US
dc.subjectÇekicilik Fonksiyonuen_US
dc.subjectKalite Kayıp Fonksiyonuen_US
dc.subjectTavuk Adana Kebap/Köfteen_US
dc.subjectTaguchi Parameter Designen_US
dc.subjectMulti-Response Optimisationen_US
dc.subjectDesirability Functionen_US
dc.subjectQuality Loss Functionen_US
dc.subjectChicken Adana Kebab/ Meatbalen_US
dc.titleBir paket gıda üretim işletmesinde Taguchi parametre tasarımı ile çok yanıtlı eniyilemeen_US
dc.title.alternativeMulti response optimization by Taguchi parameter design for a package food production companyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0001-7017-4557en_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage215en_US
dc.identifier.endpage236en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster