Bir paket gıda üretim işletmesinde Taguchi parametre tasarımı ile çok yanıtlı eniyileme
Özet
Çok yanıtlı eniyileme (Multi Response Optimization-MRO) uygulamaları son yıllarda yaygın olarak
kullanılmaya başlansa da gıda ürünleri üzerindeki deney tasarımı uygulamaları çoğunlukla tek yanıtlı
eniyileme problem çözümü şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada bir gıda işletmesinde üretilen
Tavuk Adana Kebap (Köfte) gıda ürününün kalitesinin arttırılması için Taguchi parametre tasarımı
yöntemi kullanılmıştır. Pişirme sıcaklığı, pişirme süresi ve fan hızı parametrelerinin en uygun düzeyleri
ile mikrobiyolojik yük, merkez sıcaklığı ve ağırlık kalite karakteristiklerinin en iyi değerlerinin
belirlenmesi için her üç kalite karakteristiğinin eşzamanlı eniyilenmesi çekicilik fonksiyonu ve kalite
kayıp fonksiyonu kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen çözüme bağlı olarak Tavuk Adana Kebap
ürünü için en uygun üretim parametrelerinin düzeylerine ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Although multi-response optimization (MRO) applications have become widespread in recent
years, the application of experimental design on food products is often performed as a single response
optimization problem solution. In this study, Taguchi parameter design method was used to increase the
quality of chicken Adana kebab (Meatball) produced in a food operation. We have investigated the
optimum levels of cooking temperature, cooking time and fan speed of e for the optimization of
microbiological load, center temperature and weight quality characteristics. Simultaneous optimization of
all three quality characteristics has been carried out by using the desirability function and the quality loss
function. According to the obtained solution, suggestions have been made for the optimum production
parameter levels of chicken Adana kebab product.