Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemir, Özkan
dc.contributor.authorSamav, Ufuk
dc.contributor.authorGirgin, Göksel Kemal
dc.date.accessioned2025-04-15T06:06:31Z
dc.date.available2025-04-15T06:06:31Z
dc.date.issued2017en_US
dc.identifier.isbnSpecial Issue 1
dc.identifier.isbn2148-5321
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16828
dc.description.abstractGıda hijyeni ve güvenliğinin sağlanabilmesi için gıda üretim yerlerinde çalışan iş görenlerin, bu konudaki bilgi düzeylerinin yeterli seviyede olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, ileriki dönemlerde sektörde istihdam edilme olasılıkların fazla olduğu Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Aşçılık bölümü öğrencilerinin, gıda güvenliği ile ilgili bilgi, tutum ve uygulama düzeylerini belirlemektir. Belirlenen bu amaç doğrultusunda farklı üniversitelerde gastronomi ve mutfak sanatları ile aşçılık bölümlerinde eğitim gören toplam 386 öğrenci ile gıda hijyeni ve güvenliği, besinlerin bozulmasına neden olan etmenler, besinlerin saklama koşulları ve bazı patojenlerin ne gibi problemlere sebebiyet verebileceği ilgili bir anket yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çapraz bulaşma, yiyecek ve içeceklerin zaman ve sıcaklık koşullarına göre doğru depolanması, hastalık riskini arttıran gıdalar ve gıda kaynaklı hastalık ölçeğinde en çok hastalık riski altında kalan gruplar konusunda katılımcıların bilgi ve uygulama düzeylerinin orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ancak öğrencilerin, patojenler ve ilişkili oldukları gıdalar ile ilgili bilgi düzeylerinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn order to ensure food hygiene and safety, the level of knowledge of workers in food production areas need to be sufficient. The purpose of this study is to determine the level of knowledge, attitude and practice of food safety in the students of Gastronomy and Culinary Arts and Cookery department where the probability of employment in the sector is high in the future periods. In accordance with this purpose, a survey was conducted on a total of 386 students from different gastronomy and culinary arts and culinary departments in different universities on food hygiene and safety, factors that cause food deterioration, storage conditions of food and some problems with some pathogens. According to the results of the research; Cross-contamination, correct storage of food and beverages according to time and temperature conditions, food and food-borne diseases that increase the risk of illness, and participants who are most at risk of disease are at a moderate level of knowledge and practice. Nevertheless, it has been found that students' knowledge of pathogens and the related foods is very low.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAli Yaylıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHijyen Sanitasyonen_US
dc.subjectGıda Hijyenien_US
dc.subjectGıda Güvenliğien_US
dc.subjectGastronomi Ve Mutfak Eğitimien_US
dc.subjectHygieneen_US
dc.subjectSanitationen_US
dc.subjectFood Hygieneen_US
dc.subjectFood Safetyen_US
dc.subjectGastronomy and Culinary Trainingen_US
dc.titleGastronomi ve aşçılık öğrencilerinin gıda hijyeni ve gıda güvenliği konusunda bilgi, tutum ve uygulama düzeylerinin ölçülmesien_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.relation.journal16. Geleneksel Turizm Sempozyumuen_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7994-2564en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-2055-6378en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9000-5256en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage13en_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Ulusal - İdari Personel ve Öğrencien_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster