dc.contributor.author | Deveci, Bilal | |
dc.contributor.author | Avcıkurt, Cevdet | |
dc.date.accessioned | 2025-02-17T07:35:41Z | |
dc.date.available | 2025-02-17T07:35:41Z | |
dc.date.issued | 2017 | en_US |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.16992/ASOS.11922 | |
dc.identifier.uri | 2148-2489 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/16063 | |
dc.description | Avcıkurt, Cevdet (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | Ülkelerin kültürünün tanıtılmasında, sunulan hizmetin eşsiz bir deneyime dönüşmesinde, misafirlerin ülke ziyaretlerinin devamlı hale gelmesinde, mutfak çalışanları arasındaki eğitim ilişkisinin devam etmesinde aşçıların üstlenmiş oldukları rol
ve sorumlulukları oldukça büyüktür. Bu nedenle otel işletmelerinde, meslekte ustalaşmış, yetenekli, bilgi ve deneyime sahip ayrıca iş-aile çatışması yaşamayan, iş
stresine maruz kalmayan bununla birlikte yaşam kalitesi yüksek olan mutfak çalışanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada mutfak çalışanlarının iş-aile çatışması, iş stresi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve iş-aile çatışması
ve iş stresinin yaşam kalitesi üzerine olan etkisinin belirlenmesi amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Öncelikle mutfak çalışanlarının iş-aile çatışma
düzeyleri, iş stresi düzeyleri ve yaşam kalite düzeyleri tespit edilmiş ve bunları etkileyen sosyo-demografik özelliklerin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Mutfak çalışanlarının iş-aile çatışma düzeyleri ve iş stresi düzeyleri oldukça düşük
olduğu, yaşam kalitesi düzeylerinin ise yüksek olduğu tespit edilmiştir. İş-aile çatışması ve iş stresi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunurken, iş-aile çatışması ve iş stresi ile yaşam kalitesi arasında negatif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | The responsibility and the role of the chefs have a great importance in presenting
the culture of the country, turning the services into unique experience, providing
regular visits to the target country, supplying continuous training opportunities for
the culinary workers. Therefore, workers who are experienced and skilled, have
enough know-how of the job as well as having no work-family conflict, not easily
exposed to work stress and having high quality of life levels are needed in hotel
businesses. In this study, there has been a research in order to specify the relationship between the work-family conflicts, work stress and the quality of life of the
culinary workers and to specify their effect on work-family conflict and work
stress. Survey technique has been used in the research. The obtained data has been
subjected to statistical analysis. First it has been studied to determine that the workfamily conflict level, work stress level and quality of life level of the culinary
workers and what their socio-demographic characteristics are. It has been determined that the culinary workers’ level of work-family conflict and the level of
work stress are low and the level of quality of life is high. While there is a positive
and significant relationship between work-family conflict and work stress, there is
a negative relationship between work-family conflict, work stress and quality of
life. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Esra Ayaş | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.16992/ASOS.11922 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | İş-Aile Çatışması | en_US |
dc.subject | İş Stresi | en_US |
dc.subject | Yaşam Kalitesi | en_US |
dc.subject | Mutfak Çalışanları | en_US |
dc.subject | Turizm | en_US |
dc.subject | Work-Family Conflict | en_US |
dc.subject | Work Stress | en_US |
dc.subject | Quality of Life | en_US |
dc.subject | Culinary Workers | en_US |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | İş-aile çatışması ve iş stresinin yaşam kalitesine etkisi: Büyük ölçekli mutfak çalışanları üzerine bir araştırma | en_US |
dc.title.alternative | The effect of work-family conflict and work stress on the quality of life: a large scaled research on the culinary workers of hotels | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Turizm Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-3125-6917 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-9169-9763 | en_US |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.identifier.issue | 40 | en_US |
dc.identifier.startpage | 313 | en_US |
dc.identifier.endpage | 331 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |