Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDeveci, Bilal
dc.contributor.authorTürkmen, Serkan
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.date.accessioned2025-02-14T10:09:31Z
dc.date.available2025-02-14T10:09:31Z
dc.date.issued2013en_US
dc.identifier.issn1307-1149 / 2146-0086
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16052
dc.description.abstractBir kültürü oluşturan en önemli unsurlardan birisi, gastronomik çeşitlilik içerisinde bulunan yemektir. Bir bölgeye ya da yöreye has yemekler, bölge yada yöre için bir farkındalık unsuru olabilmektedir. Yaşamak için yemek yeme olgusunun, yemek için yaşamak durumuna dönüşmesiyle birlikte son yıllarda yemek yeme anlayışı değişmiş ve insanlarda evlerinin dışında yemek yeme alışkanlığı oluşmuştur. Böylelikle yemek yemenin fizyolojik bir ihtiyaçtan öte sosyal bir amaç taşıyan ihtiyaç haline dönüştüğü söylenebilir. Kırsal alanlara gerçekleştirilen turizm hareketi ve buralarda tüketilen gastronomik ürünler birbirini tamamlayabilmektedirler. Yeni, farklı ve yöreye özgü lezzetlerin tadımının gerçekleştirilmesi, yöreye ait farkındalıkların yaratılması ve bunların turistler tarafından fark edilip deneyimlenmesi bazı turist profilleri için bölge ya da yörenin tercihinde önemli rol üstlenmektedir. Bu çalışmada teorik çerçevede gastronomi turizmi olarak adlandırılan turizm davranışının kırsal turizm kapsamında irdelenerek ele alınmıştır. Çalışmanın ileri safhalarında Balıkesir’in ilçelerinden olan Bigadiç’in yöresel ürünlerine yer verilmiştir. Kırsal turizm kapsamında incelenen gastronomi turizminin yöresel unsurlarını oluşturan Bigadiç güveci ve helvası hususunda değerlendirme yapılmıştır. Gastronomi turizminin kırsal turizme katkısını artırmak için önerilerde bulunulmuştur.en_US
dc.description.abstractOne of most important elements that makes up a culture is a dish located in the gastronomic diversity. Dishes, unique to the region or an area may be an element of awareness for the region or an area. Along with the phenomenon of eating to live has turned to live to eat in recent years, the concept of eating has changed and habit of eating out for people has been emerged. Thus, it can be said that eating turned into more a need has social purpose than a physiological need. The tourism activities and gastronomic products are consumed in rural areas may complete each other. A new, different and delicious tasting realization of indigenous, creation awareness of the region that make tourists notice and experience these play an important role to be preferred the area or region by some tourists' profiles. In Theoretical framework, gastronomy tourism was discussed in the scope of rural tourism. In next chapter of the study, local products belong to Bigadiç a district of Balıkesir were examined. Evaluation was made regarding Bigadiç casserole and halvah that form local elements of gastronomy tourism analyzed under the rural tourism. Some suggestions about gastronomy tourism were made to increase contribution of rural tourism. Key Words: Rural Tourism, Gastronomy Tourism, Bigadiç.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKütahya Dumlupınar Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKırsal Turizmen_US
dc.subjectGastronomi Turizmien_US
dc.subjectBigadiçen_US
dc.subjectRural Tourismen_US
dc.subjectGastronomy Tourismen_US
dc.subjectBigadiçen_US
dc.titleKırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneğien_US
dc.title.alternativeRelation of rural an gastronomy tourism an example of bigadiçen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalUluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisien_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID000-0003-3125-6917en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-0921-6102en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9169-9763en_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage29en_US
dc.identifier.endpage34en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster