Vejetaryen/vegan beslenme felsefesinin gastronomide sürdürülebilirliğe etkisi
Özet
Yeryüzünde kaynakların kıt, insan ihtiyaçlarının sonsuz olması; insanoğlunu her zaman daha verimli olmaya ve kıt kaynakları gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli bir şekilde aktarmak için düşünmeye zorlamıştır. Gelecek nesillere kaynakların yeterli ve etkili bir şekilde aktarılması konusu; enerji kaynaklarının yeterliliği, teknoloji ve sürdürülebilirlik kavramlarının da gündeme gelmesine neden olmuştur. Bu gelişmeler hemen hemen her bilim dalının bu üç temel kavram çerçevesinde, kuramsal düzeyde ve uygulama alanlarında kendi analizlerini geliştirmeye mecbur bırakmıştır. Aslında bilimin ihtiyaçtan yola çıkarak geliştiği düşünülürse dünyanın tam da bu yönde bir dönüşüm içinde olması beklenir. Tüm gelişmeler Gastronomi içinde bu kavramların gündeme gelmesini ve beraberinde kuramsal ve uygulama alanlarında enerji kullanımı, teknoloji-verimlilik artışı ve sürdürülebilirlik kavramlarının incelenmesini beraberinde getirmiştir. Bu gelişmeler aynı zamanda, yeme içme alışkanlıkları içinde ele alınabilecek vejetaryen ve vegan beslenme felsefesinin (biçiminin) sürdürülebilirliğe etkilerinin nasıl ve ne yönde olacağı sorusuna cevap aramayı da zorunlu kılmaktadır. Bu yaklaşım çerçevesinde kavramsal düzeyde vejetaryen-vegan felsefe ve sürdürülebilirlik kavramalarının birbirleri ile etkileşimleri ve vejetaryen-vegan beslenme felsefesinin sürdürülebilirliğe etkileri tartışılmaya çalışılmıştır. The fact that resources are scarce on Earth and human needs are endless has forced mankind to be more efficient all the time and to think about transferring scarce resources to future generations in a healthy and adequate way. The issue of adequate and effective transfer of resources to future generations has also led the adequacy of energy resources, technology and sustainability concepts to the agenda. These developments have forced almost every branch of science to develop its own analyses within the framework of these three basic concepts, at the theoretical level and in the fields of application. In fact, considering that science is developing based on necessity, the world is expected to be in a transformation in this direction.All developments have brought these concepts to the agenda in gastronomy and have led to the study of the concepts of energy use, technology-efficiency increase and sustainability in the theoretical and practical fields. These developments also arise questions of how and in what directions the effects of the philosophy (form) of vegetarian and vegan diet on sustainability will be. Within the framework of this approach, the interaction of vegetarian-vegan philosophy and sustainability concepts with each other at the conceptual level and the effects of vegetarian-vegan nutrition philosophy on sustainability have been discussed.