Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKılıç, Sultan Nazmiye
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:23Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:23Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2023.304
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1185898
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14022
dc.description.abstractGastronomi ve girişimcilik alanlarında hazırlanan akademik araştırmalar, son dönemde gelişen eğilimler doğrultusunda artış göstermiştir. Bu artış göz önünde bulundurularak mevcut çalışma konularının ve yöntemlerinin belirlenmesi gelecek araştırmalar için bütüncül bir bakış açısı sunması açısından katkı sağlayabilecektir. Bu doğrultuda; araştırmanın amacı, gastronomi ve girişimcilik ekseninde hazırlanmış çalışmalardan yola çıkarak yürütülen kapsam incelemesi ile bütünsel bir sentez geliştirmektir. Bu amaçla, alan yazında farklı kavramlarla ve yöntemlerle hazırlanmış çalışmalar değerlendirilerek sentezlenmiştir. Belirlenen kısıtlar sonucunda ulaşılabilen ve araştırmanın kapsamıyla ilgili olduğu belirlenen araştırmalar; kullanılan yöntem, incelenen konu, öne çıkan model, kuram, teori, yaklaşım ve araştırmanın gerçekleştirildiği ülke bakımından incelenmiştir. Ortaya çıkan veriler doğrultusunda gastronomi ve girişimcilik araştırmalarında incelenen konuların; sürdürülebilirlik, strateji, restoran girişimciliği, yenilikçilik, girişimcilik bilgi ve yetenekleri, girişimci şefler, gastronomi turizmi, dezavantajlı gruplar, Covid-19 ve diğer temaları altında birleştiği anlaşılmıştır. Bu temalar arasında dezavantajlı gruplara yönelik hazırlanan çalışmaların daha fazla konu edildiği görülmüştür. Bunun yanı sıra, araştırmaların sıklıkla ABD, İtalya, Türkiye ve İspanya’da gerçekleştirildiği, yöntemsel olarak nitel yöntemin ve örnek olay deseninin kullanıldığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, yeni çalışma konularına ve kullanılabilecek araştırma yöntemlerine ilişkin öneriler sunulmuştur.en_US
dc.description.abstractAcademic research in the fields of gastronomy and entrepreneurship have increased in line with the recent trends. Considering this increase, revealing of current study topics and methods can contribute to presenting a holistic perspective for future research. In this vein, the aim of the research is to develop a holistic synthesis with the scope analysis carried out based on the studies prepared on the axis of gastronomy and entrepreneurship. For this purpose, studies prepared through different concepts and methods in the literature were evaluated and synthesized. Research that are reached through the pre-determined restrictions and that are related to the scope of the research were analyzed in respect to the method used, the subject studied, the prominent model, theory, approach, and the country where the research was carried out. In line with the emerging data, the topics examined in gastronomy and entrepreneurship research were gathered under the themes of sustainability, strategy, restaurant entrepreneurship, innovation, entrepreneurial knowledge and skills, entrepreneurial chefs, gastronomic tourism, disadvantaged groups, Covid-19, and other themes. Among these, it was seen that the studies prepared on disadvantaged groups were more discussed than other themes. In addition, it has been observed that the research is frequently carried out in the USA, Italy, Turkey, and Spain, and the qualitative method and case study pattern are used methodically. As a result of the research, suggestions regarding new study topics and research methods that can be used are presented.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofJournal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectGirişimcien_US
dc.subjectGirişimciliken_US
dc.subjectSistematik İncelemeen_US
dc.subjectTematik Sentezen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectEntrepreneuren_US
dc.subjectEntrepreneurshipen_US
dc.subjectSystematic Analysisen_US
dc.subjectThematic Synthesisen_US
dc.titleGastronomide girişimcilik araştırmaları üzerine sistematik inceleme ve tematik sentezen_US
dc.title.alternativeSystematic analysis and thematic synthesis on entrepreneurship research in gastronomyen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage824en_US
dc.identifier.endpage839en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1185898en_US
dc.identifier.doi10.33083/joghat.2023.304


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster