Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSavaş, Elif
dc.date.accessioned2023-05-02T08:39:45Z
dc.date.available2023-05-02T08:39:45Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn1301-7985 / 2536-5142
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.25092/baunfbed.842123
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13007
dc.description.abstractTaze marul (Lactuca sativa L.) yapraklarının paketleme öncesi kalite parametreleri, taşıdığı mikrobial yüke bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmanın amacı, taze marul yapraklarının yıkanmasında ozonlanmış su kullanımının bakterisit etkisini belirlemektir. Bu amaçla marul yaprakları ozon jeneratörü ile entegre edilmiş bir ünitede yıkanmıştır. Yıkanan marul yapraklarında toplam bakteri, fekal koliform, E.coli, Staphylococcus aureus, Vibrio spp. sayıları izlenmiştir. +4oC’de 13 gün depolanan marul örneklerinde analizler doğrudan ya da en uygun tarihten hemen önce analiz edilmiştir. Uygulamada kullanılan su örneklerinde pH ölçümleri yapılmıştır. Depolama sürecinin ilk kısmında toplam kabul edilebilir özelliklerde belirgin bir farklılık gözlenmez iken ilerleyen günlerde belirgin kayıplar meydana gelmiştir. Yıkama işlemi ile toplam mikroflora etkin bir şekilde azalmıştır.en_US
dc.description.abstractThe quality parameters of the pre-packaged iceberg lettuce are affected by microbial invasions. Aim of this study to determination of disinfection effect of ozonated water in the washing process of iceberg lettuce leaves. For this purpose lettuce samples were washed in the commercial foundation integrated with an ozone generator. And than monitored for total bacteria, fecal coliform, E.coli, Staphylococcus aureus, Vibrio spp. counts. The analyses were performed after washing in which lettuces were stored at 4◦C for 13 days. The sensory evolution was monitored. Water samples were analysed for pH. In the first part of the storage process, no significant changes in acceptable properties were observed. However, a significant decrease was detected in the population of microorganisms. Negative changes in sensory properties were detected in the second half of the storage process.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.25092/baunfbed.842123en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOzonen_US
dc.subjectIceberg Marulen_US
dc.subjectE. Colien_US
dc.subjectStaphylacoccus Aureusen_US
dc.subjectVibrio Spp.en_US
dc.subjectOzoneen_US
dc.subjectIceberg Lettuceen_US
dc.titleTaze marul dezenfeksiyonunda ozonlanmış su kullanımıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentMühendislik Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4878-0013en_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage128en_US
dc.identifier.endpage140en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster