Güncel Gönderiler: Gıda Mühendisliği Bölümü
Toplam kayıt 104, listelenen: 21-40
-
Measurement of polycyclic aromatic hydrocarbons in aroma-flavored olive oils produced using microwave and traditional maceration methods
(Springer-Verlag Italia SRL, 2023)Flavored olive oils were generally produced with the maceration method, which has disadvantages such as taking a long time and making the tanks unusable for a long time. The new techniques could produce favored oils to ... -
Multiproduct biorefinery from defatted olive mill waste: preparation of hemicellulose-based biodegradable films and instant controlled pressure drop (DIC)-assisted isolation of value-added products
(Springer Heidelberg, 2023)The olive oil extraction industry generates huge amounts of olive mill waste (OMW) which is an excellent source of several biocompounds. The aim of this study is to investigate the viability of a multiproduct biorefnery ... -
Adsorption isotherms and some thermodynamic properties of multifloral bee pollen at different conditions
(Springer, 2023)The aim of this study was to reveal the moisture adsorption properties of multifloral bee pollen and determine some properties of adsorbed water at 15, 25, and 35 degrees C temperatures. The adsorption characteristics of ... -
Process optimization and characterization of physicochemical properties of freeze-dried pineapple snacks enriched with propolis
(Taylor and Francis Ltd., 2023)The propolis (PP) and linseed oil (LO) were encapsulated into the gum Arabic (GA) matrix along with whey protein concentrate (WPC) using the freeze-drying technique to form a hydrophilic matrix for production of functional ... -
Evaluation of physicochemical and sensorial quality of nonconventional olive-enriched snack with biopolymer barriers
(Wiley, 2023)The freeze-dried snack enriched with olives was produced with different biopolymer supports in order to improve the texture and high microencapsulation of olive biomolecules in the matrix for the first time. The effects ... -
Effect of cold-pressed Nigella sativa seed meal on dough quality and nutritional value of bread
(SAGE Publications Inc., 2023)This study investigated the application of black cumin meal (BCM) obtained from cold-pressing Nigella sativa seeds in bread baking. The effect of BCM on bread rheological traits and its nutritional value were investigated. ... -
A survey of phthalates in flavored olive oils from Turkey
(Consejo Superior Investigaciones Cientificas-CSIC, 2023)Phthalates are organic contaminants that are used as plasticizers in many plastic food packaging materials. Because of their lipophilic character, oils are the primary source of human exposure to phthalates. In this study, ... -
Quality parameters of olive oils at different ripening periods as affected by olive fruit fly infestation and olive anthracnose
(Springer-Verlag Italia Srl, 2023)Olive pests and diseases influence olive oil quality. Ayvalik olive cultivar is important between local cultivars grown in Turkey. This study aimed to monitor the effects of olive pests and diseases (olive fruit fly attack ... -
Küresel bir restoranda servis edilen bitki bazlı ve et bazlı burgerlerin tercih edilebilirliklerinin karşılaştırılması
(2023)Çalışma, küresel bir restoranda servis edilen et bazlı burgerlerin ve bu burgerlere alternatif olarak sunulan bitki bazlı burgerlerin karakteristik özelliklerinin belirlenerek tercih edilebilirliklerinin kıyaslanması ... -
Arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ve biyolojik etkileri
(2023)Bal arıları çiçekli bitkilerden topladıkları polenleri ağız salgıları ve bitki nektarları ile karıştırarak arı poleni üretmektedir. Arı polenleri gelişiminin ilk dönemlerinde olan arı larvalarının beslenmesi amacıyla ... -
Fonksiyonel bir arıcılık ürünü olan arı sütünün bazı özellikleri ve sağlık üzerine etkileri
(2023)İşçi bal arılarının hipofaringeal ve mandibular bezlerinden salgılanan arı sütü beyazımsı renkte, kendine özgü kokuda, ekşimsi tatlı bir tatta ve viskoz yapıda olan doğal bir arıcılık ürünüdür. Yapısında çeşitli karbonhidratlar, ... -
Havran siyah incirinin (Ficus carica) şeker ve uçucu aroma bileşimi
(2023)Havran Siyah İnciri 2023 yılında coğrafi işaret almış, Balıkesir ili Havran ilçesinde yetişen mor-siyah renkli bir incirdir. Bu çalışmada, kendine özgü tatlı ve meyvemsi duyusal özellikleri baskın olan bu incirin şeker ... -
Bitki esaslı süt benzeri içecekler
(2023)Bitki esaslı süt benzeri içecekler uluslararası gıda pazarında son yıllarda en hızlı yükselen ürün gruplarından biridir. Bitki esaslı süt benzeri içecekler görünüş ve kıvam bakımlarından inek sütüne benzeyen ve bitkisel ... -
C vitamininin 2-keto-L-gulonik asit molekülünden üretimi için farklı metotların araştırılması
(2023)Araştırmada farklı metotlar kullanılarak 2-keto-L-gulonik asit molekülünün esterifikasyonu ve laktonizasyonu ile ülkemizde ilk defa C vitamini üretiminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda C vitamininin ... -
Ultrasonikasyon ve soksalet yöntemleriyle ekstrakte edilen ketencik tohum yağlarının oksidatif özelliklerinin belirlenmesi
(2023)Araştırmada ketencik tohumundan farklı sıcaklık (30, 45, 60°C), süre (15, 30, 45 dk) ve güç (%30, 65, 100) koşullarında ultrasonikasyon yöntemi ile yağ ekstraksiyonunun optimizasyonu amaçlanmıştır. Optimum koşullarda elde ... -
Vakum kurutma yöntemi ile propolis tozu üretimi ve tozun bazı özellikleri
(2023)Araştırmada %70 etanol ile ekstrakte edilmiş propolisin Arap zamkı ilavesiyle ve vakumda kurutulmasıyla üretilen propolis tozunun bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Propolis tozunun toplam fenolik madde ve ... -
Arı ekmeğinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ve sağlık üzerine etkileri
(2023)Arılar tarafından farklı bitki kaynaklarından toplanan polenlerde meydana gelen laktik asit fermantasyonu sonucunda oluşturulan bir ürün olan arı ekmeği yapısında karbohidratlar, proteinler, aminoasitler, yağ asitleri, ... -
Investigation of the effect of using palm kernel powder in bread flour on quality parameters of flour
(2023)In this study, the effect of palm kernel powder (PKP), a vegetable waste, on the quality parameters of bread and dough was investigated. For this purpose, farinograph and extensograph values of doughs made from PKP-flour ... -
Effect of light on the oxidative stability and phthalate levels of black cumin oil-corn oil blends in plastic and glass bottling
(Japan Oil Chemists Soc, 2022)Black cumin oil (BC) contains certain phytochemicals, including phenolics, tocopherols, and sterols, which show strong oxidation stability. In this study, BC was blended with refined corn oil (CO) at two concentrations (5% ... -
Tarhana as a food aid suggestion to the world food program
(Vup Food Research Inst, 2022)Many regions of the world still suffer from food insecurity, undernourishment and hunger problems. These problems are basically caused by a changing climate, natural disasters, depletion of natural resources, rapid population ...