Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTürkmen, Hülya
dc.contributor.authorSarkın, Rahime
dc.date.accessioned2019-05-16T19:32:37Z
dc.date.available2019-05-16T19:32:37Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3992
dc.descriptionTürkmen, Hülya (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, düşük doğum ağırlığına neden olan durumları belirlemektir.Materyal-Metot: Araştırma vaka kontrol çalışmasıdır. Örneklem seçimi yapılmamış olup, Balıkesir'de bir devlet hastanesinde 1-31 Ocak 2015 tarihleri arasında doğum ağırlığı 2500 gramın altında bebeği olan 40 loğusa vaka, 2500 gramın üzerinde bebeği olan 40 lohusa kontrol grubu olarak alınmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen lohusaların sosyodemografik özellikleri ile gebelik dönemlerindeki rahatsızlıkları ve beslenme durumlarını içeren anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Sayı, yüzde dağılımı, Ki-Kare testi, Fisher's exact testi, Independent Sample T testi kullanılmıştır. Önem düzeyi.05 dir. Risk faktörlerinin düşük doğum ağırlığı riskini kaç kat arttırdığını bulmak için ise Odds Ratio değerleri hesaplanmıştır.Bulgular: Çalışmada lohusalar incelendiğinde vaka grubunun yaş ortalaması 29.62±5.88, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 29.92±3.73'dür. Eğitim durumları ise vaka grubunun %40'ı ortaokul, kontrol grubunun %35'i ilkokul mezunudur. Yenidoğanların ortalama doğum ağırlıkları vaka grubunda 2323.25±104.52, kontrol grubunda ise 3322.97±412.82'dir. Çalışmada, gebelik döneminde bulantı 2.8 kat, kusma 3 kat, mide yanması 3.5 kat, süt ve süt ürünlerini haftada 2-3 porsiyonun altında tüketme 5.2 kat, meyveleri haftada 2-3 porsiyonun altında tüketme 9.1 kat düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskini arttırdığı bulunmuştur. Yenidoğanların kilo ortalaması, yetersiz süt ve süt ürünü tüketenlerde 2610.60±536.84, yetersiz meyve tüketenlerde ise 2419.33±278.93'dir.Sonuç: Düşük doğum ağırlığı önlenebilir nedenlerle görülmektedir. Gebelikte yeterli ve dengeli bir şekilde besin gruplarının tüketilmesi gerekmektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, düşük doğum ağırlığını önlemek açısından gebelere verilecek beslenme eğitimi önemlidir. Bu konuda gebeler ile en sık karşılaşan meslek grubu olan ebelere büyük görevler düşmektedir.en_US
dc.description.abstractObjective: The study aimed at determining factors that caused low birth weight.Material-Method: The study was a case-control study. 40 puerperant women who had babies whose birth weights were lower than 2500 gr.(case-group) and another 40 puerperant women who had babies whose birth weights were higher than 2500 gr.(control-group) were included in the study between the 1st-31st of January 2015 at a state hospital in Balikesir. A questionnaire form that was designed by the researchers and that addressed socio-demographic characteristics, pregnancyrelated problems and nutritional status of puerperant women was employed. For the data evaluation; numbers, percentage, Chi-Square test, Fisher's exact test, Independent Sample T test and Odds Ratio were used.Results: When the participant puerperant women were examined; mean age of case-group was 29.62±5.88 years while mean age of control group was 29.92±3.73 years. 40% of the case-group had secondary school degree while 35% of the control-group had primary school degree. Mean birth weight of the newborns was 2323.25±104.52 gr. in case-group and 3322.97±412.82 gr. in control-group. In the study, it was found out that nausea increased the risk for low birth weight by 2.8 times, vomiting by 3 times, heartburn 3.5 times, consuming milk and dairy products less than 2-3 portions in a week by 5.2 times, consuming fruits less than 2-3 portions in a week by 9.1 times during pregnancy period. Mean weight was 2610.60±536.84 gr. among those neonates whose mothers consumed milk and dairy products poorly and 2419.33±278.93 gr. among those neonates whose mothers consumed fruits poorly.Conclusion: Low birth weight is caused by factors that can be prevented. It is necessary to consume all kinds of foods in a sufficient and balanced way during pregnancy. İt was argued that dietary training to be given to the pregnant women was important.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGenel ve Dahili Tıpen_US
dc.subjectDüşük Doğum Ağırlığıen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectGebelik Rahatsızlıklarıen_US
dc.subjectLow Birth Weighten_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectPregnancy Problemsen_US
dc.titleDüşük doğum ağırlıklı bebek doğuran lohusaların gebeliklerindeki beslenme durumlarıen_US
dc.title.alternativeNutritional status and pregnancy complaints during pregnancy of puerperant women who gave birth to babies with low birth weightsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalSüleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage22en_US
dc.identifier.endpage28en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster