Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞen, Çiğdem Çebi
dc.contributor.authorKulaksız, Recai
dc.contributor.authorDaşkın, Ali
dc.contributor.authorAkçay, Ergun
dc.date.accessioned2019-05-16T19:32:20Z
dc.date.available2019-05-16T19:32:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2146-717X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3794
dc.descriptionKulaksız, Recai (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBu çalışma, koç spermasının dondurulmasında bireysel farklılıkları ortaya koymak ve bu farklılık üzerine sulandırıcı etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Ejakulatlar 5 Karayaka koçundan sezon içi dönemde suni vajina yardımıyla haftada bir kez alındı. Sperma örnekleri bireysel olarak 4 farklı sperma sulandırıcısı (Yağsız süt tozu, Tris, Andromed, Bioxcell) ile sulandırıldı. Sulandırılmış sperma örneklerini içeren payetler +4 °C'de 2 saat süreyle ekilibre edildikten sonra sıvı azot buharında (-120 °C) 15 dakika süreyle donduruldu ve sıvı azot (-196 °C) içinde saklandı. Tüm gruplardaki payetler 37 °C'de 30 saniye süreyle çözdürüldü. Her bir koça ait çözdürülmüş sperma örneklerinde spermatozoa motilitesi (%), canlı spermatozoa (%) ve anormal spermatozoa (%) yönünden değerlendirildi. Yağsız süt tozu sulandırıcısı ile dondurulan sperma örneklerinde çözüm sonu daha yüksek motilite elde edilirken, en düşük motilite oranı Bioxcell sulandırıcısından elde edilmiştir. Sonuç olarak, sunulan çalışmada elde edilen in vitro sperma kalitesi bulgularına göre yağsız süt tozu sulandırıcısının diğer sulandırıcılardan daha üstün olduğu ve koçlar arası bireysel farkı azalttığı bulunmuşturen_US
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate individual differences in freezing ram sperm and to determine the extenders and individual sperm interaction. The ejaculates were collected from 5 Karayaka rams by artificial vagina twice a week during the breeding season. The each ejaculate was split into 4 equal aliquots and diluted with skimmed milk, Tris, Andromed and Bioxcell extenders. Straws contained semen was equilibrated at +4 °C for 2 h and than frozen in vapor of (15 min at -120 °C) liquid nitrogen and stored in liquid nitrogen. Frozen semen was thawed in a water bath at 37 °C for 30 seconds. In thawed semen, percentages of spermatozoa motility, viability, and abnormal spermatozoa, for each ejaculate were determined. The post-thaw sperm motility was significantly higher in skimmed milk extender post-thaw, while lowest motility rate was obtained from Bioxcell diluent. Consequently, it was found that skimmed milk extender was better than the other extenders and decreased individual differences between ramsen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectSütçülük ve Hayvan Bilimlerien_US
dc.subjectBireyselliken_US
dc.subjectKoçen_US
dc.subjectSpermaen_US
dc.subjectSulandırıcılaren_US
dc.subjectExtendersen_US
dc.subjectIndividualityen_US
dc.subjectRamen_US
dc.subjectSemenen_US
dc.titleKoç spermasının dondurulmasında bireysel farklılıkların etkisien_US
dc.title.alternativeResponse to different semen extenders of individual ram semenen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalHarran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage79en_US
dc.identifier.endpage83en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster