Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇiçek, Baki
dc.contributor.authorErgün, Adem
dc.date.accessioned2025-05-12T10:21:33Z
dc.date.available2025-05-12T10:21:33Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.issn1301-7985 / 2536-5142
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.25092/baunfbed.427644
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/17218
dc.description.abstractPolifenol oksidaz (PPO) enzimi, meyvelerde, sebzelerde ve bazı hayvansal dokularda bolca bulunabilen, aktif bölgesinde bakır olan bir metalo enzimdir. Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarını katalizleyen bu enzimin, ticari değere sahip ürünlerde bolca bulunmasından dolayı inhibisyonu oldukça önem kazanmıştır. Bunun için literatürde birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada, PPO enzimi, amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz gibi ön saflaştırma işlemlerinden sonra, Sepharose 4B-l-tirozin -p-aminobenzoik asit afinite kromatografi jeli kullanılarak, Musa sapientum var. Cavendishii (Muz) meyvesinden saflaştırılmıştır. Enzimin saflık kontrolü de SDS – PAGE ile yapılmıştır. Daha sonra, bizim tarafımızdan esterleşme – halka kapama reaksiyonu sonucunda sentezlenen AE1, AE2 ve AE3 kodlu makrohalkalı tiyocrown eterlerin, saf olarak elde ettiğimiz polifenoloksidaz enzimi üzerindeki inhibisyon etkileri araştırılmıştır. Tüm maddelerin PPO enzimini inhibe ettiği saptanmıştır. Sonuçlara göre en etkili inhibitör AE3 olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe polyphenol oxidase (PPO) enzyme is a metallo enzyme that is copper in its active site, which can be found abundantly in fruits, vegetables and some animal tissues. Inhibition of this enzyme, which catalyzes the enzymatic browning reactions, is gaining in importance due to its abundance in commercial value products. There are many studies in the literature for this. In this study, PPO enzyme was purified using a Sepharose 4B-1-tyrosine-p-aminobenzoic acid affinity chromatography gel, after preliminary purification, such as ammonium sulfate precipitation and dialysis, from Musa sapientum var. Cavendishii (Banana). Purity control of the enzyme was also performed by SDS - PAGE. We then investigated the inhibitory effects of the macrophilic thiocrown ethers AE1, AE2 and AE3 synthesized as a result of the esterification-ring closure reaction on the pure polyphenoloxidase enzyme. All substances were found to inhibit PPO enzyme. According to the results, the most effective inhibitor was identified as AE3.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.25092/baunfbed.427644en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTiyocrown Eteren_US
dc.subjectPolifenol Oksidaz (PPO)en_US
dc.subjectİnhibisyonen_US
dc.subjectAfinite Kromatografisien_US
dc.subjectThiocrown Etheren_US
dc.subjectPolyphenol Oxidase (PPO)en_US
dc.subjectİnhibitionen_US
dc.subjectAffinity Chromatographyen_US
dc.titleBazı makrohalkalı tiyocrown eterlerin polifenol oksidaz enzimi üzerindeki inhibisyon etkilerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the ınhibitory effects of some macrogenetic thiocrown ethers on polyphenol oxidase enzymeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentFen Edebiyat Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-1257-1188en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4647-6058en_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage539en_US
dc.identifier.endpage546en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster