Konaklama sektörü çalışanlarının hizmet verme yatkınlığının ölçülmesi: Brown, Mowen ve Donavan (2002) ölçeğinin Türkçe geçerlemesi
Özet
Hizmet verme yatkınlığı kavramı yazında, örgütsel ve bireysel düzeyde ele alınmaktadır. Ayrıca, yazında bu
kavramın genellikle örgütsel düzeyde ele alındığı ve bireysel düzeyde hizmet verme yatkınlığı ile ilgili
çalışmaların sınırlı olduğu görülmüştür. Bireysel hizmet verme yatkınlığı, çalışanların, müşterilerin ihtiyaç ve
beklentilerine odaklanmasını ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı, konaklama sektörü çalışanlarının hizmet
verme yatkınlıklarının ölçülmesinde, Brown vd. (2002) tarafından geliştirilen Hizmet Verme Yatkınlığı Ölçeğinin
Türkçe geçerleme çalışmasının yapılmasıdır. Hizmet sunumundan zevk alma ve gereksinimleri karşılama alt
faktörlerinden oluşan ölçek SPSS 20 ve LISREL 8.80 ile çeşitli analizlere tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda
12 maddelik orijinal ölçeğe alternatif olarak uyum ölçütleri daha uyumlu olan ve 6 maddeden oluşan Hizmet
Verme Yatkınlığı ölçeğinin kullanılması önerilmektedir. Böylelikle ölçeğin Türkçe olarak daha anlamlı
olabilecek maddelerle geliştirileceği düşünülmektedir. In literature, service orientation has studied in organizational and individual level. Generally service
orientation studies have tended to focus on organizational level. Moreover, individual level service
orientation studies are rare. Individual level service orientation means that employee’s focus on customers
needs and expectations. The purpose of this study was to investigate the hospitality sector employee’s service
orientation level and the service orientation scale which is developed by Brown et al. (2002) Turkish version
validation study. The scale which consist of Enjoyment and Needs factors was analyzed with SPSS 20 and
LISREL 8.80 programs. As a result of analysis alternative of 12-item scale 6-item scale which is more
compatible was suggested. In this way it is though that Turkish version scale can be validated by more
meaningful items.