Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemir, Beste
dc.contributor.authorKütüklü, Damla
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.date.accessioned2025-03-06T05:39:39Z
dc.date.available2025-03-06T05:39:39Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.isbn978-625-5532-11-4
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16280
dc.description.abstractKahvenin kökeni, genel olarak 9. yüzyıla ve Etiyopya’ya dayandırılmaktadır (Demir, 2014). Ancak kahvenin sistematik olarak işlenip tüketilmesi, Arap Yarımadası'nda 15. yüzyılda başlamıştır. Yemen'deki Sufi toplulukları, uzun ibadet gecelerinde uyanık kalabilmek için kahveyi kullanmış ve böylece kahve, dini ritüellerde önemli bir yer edinmiştir. Kahve çekirdeklerinin kavrulup öğütülerek hazırlanması ve bu içeceğin sıcak olarak tüketilmesi, Arap dünyasında hızla yaygınlaşmıştır. 16. yüzyılda kahve, Osmanlı İmparatorluğu aracılığıyla İstanbul'a gelmiş ve burada da büyük bir kültürel olgu haline gelmiştir (Örnek, 2022). Kahve kültürel anlamda, tüketildiği coğrafya, toplum ve döneme göre önemli farklılıklar sergilemektedir. Örneğin İtalya’da espresso bazlı kahveler daha çok tüketilirken Amerika’da zincir markaların sattığı kahveler tercih edilmektedir.Türk kahvesi ise üretim sürecinden sunumuna kadar kendine has belirli uygulama ve ritüellere sahiptir.Bu sebeple farklı kültürler tarafından çekici bulunmaktadır. Türk kahvesi ve diğer geleneksel kahve türleri, bir içecek olmanın ötesinde sosyal ritüeller ve geleneklerle zenginleşmiş derin bir kültürel mirasa sahiptir (Bozağcı ve Çelik, 2021). Türk kahvesi, aile ve arkadaş ziyaretlerinden özel günlere kadar geniş bir yelpazede toplumsal etkileşimlerin ve sosyalleşmenin temel unsurlarından biridir (Bulduk ve Süren, 2008). Telve ile fal bakma gibi ritüeller, kahvenin yalnızca tüketilen bir içecek olmadığını, aynı zamanda insanlar arasında manevi bağlar kuran bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle Türk kahvesi, 2013 yılında UNESCO tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine alınarak hem yerel hem de küresel çapta kültürel önemi tescillenmiştir. Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran tadı, köpüğü, pişirme tarzı ve sunumudur. Telvesi ile içilen tek kahve türüdür ve yanında eşilikçileri (lokum, şerbet, su vb.) de bulunmaktadır. Toplumların kültürel değerleri, gelenekler, görenekler ve alışkanlıklar aracılığıyla şekillenir ve bu değerler uzun yıllar boyunca birikerek oluşur. Türk toplumunun kültürel yapısı içinde, yeme ve içme alışkanlıkları önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu sebeple Türk kahvesi günümüzde hala derin kökleri ve sembolik anlamlarıyla geniş bir coğrafyada saygı gören bir kültürel değer olarak varlığını sürdürmektedir (Karhan, 2021). Kahve Türk toplumunda uzun yıllar boyunca sosyalleşme ortamlarının vazgeçilmez bir unsuru olarak öne çıkmaya devam etmektedir. Aynı zamanda tarih boyunca toplumsal etkileşimlerde önemli bir rol üstlenmiş ve kültürel ritüellerin bir parçası olmuştur. Bu bağlamda araştırmada Türk kahvesine ilişkin algıların metafor analizi yoluyla incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma sonucunda katılımcıların cevapları gruplandırılarak Türk kahvesine yönelik düşünceleri tespit edilecektir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherDetay Yayıncılıken_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSOKÜMen_US
dc.subjectTürk Kahvesien_US
dc.subjectMetafor Analizien_US
dc.titleSOKÜM unsuru bağlamında Türk kahvesinin metafor analizi ile incelenmesien_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.relation.journalII. Uluslararası Mezopotamya İnanç ve Kültür Turizmi Kongresien_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0009-0007-4374-0294en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9169-9763en_US
dc.identifier.startpage297en_US
dc.identifier.endpage298en_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster