Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTokay, Feyzullah
dc.date.accessioned2024-02-20T06:24:42Z
dc.date.available2024-02-20T06:24:42Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2147-1630 / 2146-586X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.37094/adyujsci.1181786
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14556
dc.description.abstractIn this work, determination of some elements including Pb, Ni, Ba, Fe, Zn, Mg, Mn, Al, Cu, Mo, Ca, B, Cr, Cd, V and Co was carried out in some canned and frozen vegetable samples sold in Balıkesir, Türkiye. The study covered randomly chosen 13 canned and frozen samples such as green peas, okra, shell bean, sweet corn, green beans, garniture and tomato paste. Mineralization of the samples was achieved using microwave assisted wet digestion in closed vessels. The element contents were determined using ICP OES. The element contents were between 0.16-1.86 mg kg-1 for Ni; 0.33-5.02 mg kg-1 for Ba; 4.20-32.22 mg kg-1 for Fe; 1.65- 14.64 mg kg-1 for Zn; 124.83-1016.79 mg kg-1 for Mg; 0.87-4.99 mg kg-1 for Mn; 0.32-1.74 mg kg-1 for Al; 0.78-14.97 mg kg-1 for Cu; 0.38-4.24 mg kg-1 for Mo; 42.60-1607.40 mg kg-1 for Ca and 0.96-7.56 mg kg-1 for B. Additionally, Pb was determined in only frozen green peas as 1.3±0.1 mg kg-1 . In general, the highest element contents were found in frozen samples. In terms of nutritional assessment, estimated daily intakes of the elements were compared with recommended dietary allowances (RDA), nutrition reference values (TFC) and daily tolerable upper intake levels (UL) which were established by World Health Organization, Turkish Food Codex and Institute of Medicine, respectively. The results showed that the element contents of the analysed samples did not exceeded the permissible limits set by various health organizations. It is concluded that the contamination of these products may be an important threatening for public health. Therefore, monitoring of these samples should be a vital strategy for food industry.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Balıkesir Türkiye’de marketlerde satılan bazı konserve ve dondurulmuş sebze örneklerinde Pb, Ni, Ba, Fe, Zn, Mg, Mn, Al, Cu, Mo, Ca, B, Cr, Cd, V ve Co gibi elementlerin tayini yapılmıştır. Çalışma, bezelye, bamya, barbunya, tatlı mısır, yeşil fasulye, garnitür ve salça gibi rastgele seçilmiş 13 konserve ve dondurulmuş örneği kapsamaktadır. Numunelerin çözünürleştirilmesi, kapalı kaplarda mikrodalga destekli yaş yakma kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Numunelerin element içerikleri ICP OES kullanılarak belirlenmiştir. Buna göre numunelerdeki element içeriklerinin Ni için 0,16-1,86 mg kg-1 ; Ba için 0,33-5,02 mg kg-1 ; Fe için 4,20-32,22 mg kg-1 ; Zn için 1,65-14,64 mg kg-1 ; Mg için 124,83-1016,79 mg kg-1 ; Mn için 0,87-4,99 mg kg-1 ; Al için 0,32-1,74 mg kg-1 ; Cu için 0,78-14,97 mg kg-1 ; Mo için 0,38-4,24 mg kg-1 ; Ca için 42,60-1607,40 mg kg-1 ve B için 0,96-7,56 mg kg-1 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Pb elementi sadece donmuş bezelye numunesinde 1,3±0,1 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Genel olarak, donmuş örneklerde element içeriklerinin en yüksek olduğu gözlenmiştir. Beslenme açısından değerlendirildiğinde, elementlerin tahmini günlük alımları, Dünya Sağlık Örgütü, Türk Gıda Kodeksi ve İlaç Enstitüsü tarafından belirlenen, sırasıyla, tüketilmesi tavsiye edilen günlük miktar (RDA), beslenme referans değerleri (TFC) ve günlük tolere edilebilir üst alım seviyeleri (UL) ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, analiz edilen numunelerin element içeriklerinin, çeşitli sağlık kuruluşları tarafından belirlenen sınırları aşmadığını göstermiştir. Bu ürünlerin potansiyel kirliliği halk sağlığı için önemli bir tehdit olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, bu örneklere ait kimyasal analiz sonuçlarının izlenmesi gıda endüstrisi için hayati bir stratejidir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAdıyaman Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.37094/adyujsci.1181786en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/*
dc.subjectCanned Fooden_US
dc.subjectFrozen Fooden_US
dc.subjectIcp Oesen_US
dc.subjectMetal Determinationen_US
dc.subjectNutritional Assessmenten_US
dc.subjectKonserve Gıdaen_US
dc.subjectDondurulmuş Gıdaen_US
dc.subjectMetal Tayinien_US
dc.subjectBeslenme Değerlendirilmesien_US
dc.titleDetermination of some elements in canned and frozen vegetables sold in balıkesir (Türkiye) markets and nutritional assessmenten_US
dc.title.alternativeBalıkesir (Türkiye) marketlerinde satılan konserve ve dondurulmuş sebzelerde bazı elementlerin tayini ve beslenme açısından değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAdıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentFen Edebiyat Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-8894-1918en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage230en_US
dc.identifier.endpage243en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess