Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Havva Gözgeç
dc.contributor.authorAvcıkurt, Cevdet
dc.date.accessioned2024-02-05T15:59:32Z
dc.date.available2024-02-05T15:59:32Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1302-5759
dc.identifier.issn2149-1690
dc.identifier.urihttps://doi.org/
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1210962
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14490
dc.description.abstractTurizmde yiyecek tercihi konusundaki araştırmaların azlığı göz önüne alındığında, bu çalışma, gözlem ve bireysel görüşmeler yoluyla katılımcıların ikincil konut yaşantılarında yemek tercihlerini derinlemesine anlamaya yönelik ilk girişimdir. Bu çalışmanın amacı; ikincil konut sahiplerinin gastronomik kişilik özelliklerinin, yiyecek tercihlerinin, bu tercihler altında yatan sebeplerin ve yiyecek tercihlerinde aile etkisinin rolünün belirlenmesidir. Balıkesir’in Erdek ilçesinde yaşayan 10 ikincil konut sahibi araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Çalışma nitel araştırma paradigmasına dayanmaktadır. Alanyazın taraması sonucunda yarıyapılandırılmış mülakat soru formu hazırlanmıştır. Veriler katılımcılardan yüz yüze derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilere, MAXQDA programı aracılığıyla içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların çoğunluğunun deniz mahsullerini, zeytinyağlı sebzeleri ve beyaz-kırmızı etleri tercih ettikleri, bu tercihlerinde özellikle sağlık, tazelik ve lezzet faktörünün etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca erkek katılımcıların hepsinde neofobik gastronomik kişilik özelliklerine, kadın katılımcıların da bazılarında neofilik gastronomik kişilik özelliklerine rastlanmıştır. Bu çalışma Erdek’e özgü yerel yiyecek ve içecekleri ortaya çıkararak, ilçenin pazarlanmasında turizm politika yapıcılarına ipuçları sunmaktadır.en_US
dc.description.abstractGiven the scarcity of research on food preferences in tourism, this study is the first attempt to deeply understand the food preferences of the participants in their secondary home life through observations and individual interviews. The aim of this study is; It is the determination of the gastronomic personality traits of the second house owners, their food preferences the underlying reasons for these preferences and the role of family influence in their food choices. As a sample, 10 secondary house owners living in Erdek district of Balıkesir were selected. The study is based on the qualitative research paradigm. A semi-structured interview questionnaire was prepared as a result of the literature review. Data were collected from the participants with face to face in-depth interview technique. Content analysis was employed to the data through the MAXQDA program. As a result of the research, it was found that the majority of the participants preferred seafood, vegetables with olive oil and white-red meat, especially the health, freshness and taste factors were effective in these preferences. In addition, there was neophobic gastronomic personality in all male participants, and neophilic gastronomic personality in some of the female participants. This study reveals local foods and beverages specific to Erdek and provides clues to tourism policy makers in the marketing of Erdek.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTurizm Akademik Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYiyecek Tercihlerien_US
dc.subjectGastronomik Kişilik Özelliğien_US
dc.subjectİkincil Konut Sahiplerien_US
dc.subjectMAXQDAen_US
dc.subjectFood Preferencesen_US
dc.subjectGastronomic Personality Traiten_US
dc.subjectSecondary Homeownersen_US
dc.titleİkincil konut sahiplerinin yiyecek tercihleri*en_US
dc.title.alternativeFood preferences of secondary homeownersen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage167en_US
dc.identifier.endpage180en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1210962en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster