Türkiye’deki gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine genel bir bakış
Abstract
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de lisans düzeyinde verilen gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminin mevcut durumunu niceliksel olarak belirlemek ve yapılan çalışmalar ışığında tespit edilen problemleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda bölüm ile ilgili özellikle sayısal veriler ortaya konmuş ve gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Çalışmada geleneksel derleme yöntemi kullanılarak farklı kaynaklardan elde edilmiş olan bilgiler sentezlenerek derlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin Türkiye’de ilk açıldığı günden bugüne sayıları hızla artmakta ve birçok üniversitede farklı fakülte ve yüksekokulda söz konusu eğitim verilmektedir. Fakat yapılan çalışmalardan da anlaşılacağı üzere bu sayısal artışa rağmen çeşitli problemlerin olduğunu söylemek de mümkündür. Çalışmalarda atölye yetersizliği, ekipman ve malzeme yetersizliği, yeterli bütçenin sağlanamaması, öğretim elemanı yeterlilikleri ve müfredatlar değinilen problemler olmuştur. Daha üst sınıfta bulunan öğrencilerin alt sınıfta bulunan öğrencilere göre motivasyonlarının daha az olması ve bölümde bulunan öğretim elemanlarının yoğunlukla başka bölümlerde eğitimini tamamlayan kişiler olması da değinilen problemler arsında yer almaktadır. The purpose of this study is to quantitative identify the current status of the gastronomy and culinary arts education provided at
undergraduate level in Turkey and to identified the problems mentioned according to the conducted studies. In this regard,
particularly the numerical data about the department were revealed and the studies on gastronomy and culinary arts education were
examined. In the study, the information obtained from different sources was synthesized and compiled using the traditional review
method. According to the results of the study, the number of gastronomy and culinary arts departments has been quickly increasing
since the day they were first opened in Turkey, and such education is provided in different faculties at universities and at colleges.
However, as it could be understood from the studies, it is also possible to say that there are various problems despite this numerical
increase. Lack of workshops, equipment and materials, insufficient budgets, qualifications of instructors and curricula were the
problems addressed in the studies. The problems addressed also include the fact that the students in the higher class have less
motivation than the students in the lower class, and the instructors providing education in the department are mostly the individuals
who have completed their education in other departments.
Volume
6Issue
1URI
https://doi.org/10.33083/joghat.2023.263https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1174387
https://hdl.handle.net/20.500.12462/14072
Collections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Gastronomi eğitimin mevcut durumunun analizine yönelik bir araştırma
Sezen, Talha Serdar (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Günümüzde yeme-içme eylemi sadece fizyolojik bir ihtiyaç olmanın ötesine geçerek, insanların sosyalleşmek, seyahat etmek, deneyim ve statü kazanmak gibi birçok amaç ile birleştirdiği bir olgu haline gelmiştir. Bu sayede ... -
Gastronomi eğitimi ve yiyecek içecek endüstrisi arasındaki bağlantı(sızlık)lar: paydaşlar üzerine araştırma ve model önerisi
Demir, Özkan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023)Türkiye’de her geçen gün gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin popülerliği artmakta olup bölüm sayısında ve tercih edenlerin sayısında bir artış yaşanmaktadır. Bu araştırmanın amacı gastronomi ve mutfak sanatları ... -
Türkiye’de gastronomi eğitiminin tarihi ve gelişimi
Şat, Rana; Sezen, Talha Serdar; Doğdubay, Murat (2023)Günümüzde gastronomi kavramı yeme içme eyleminin ötesinde, fizyolojik bir ihtiyaç olarak algılanmasının yanı sıra; insanların sosyalleşebilmesi, seyahat deneyimi elde edebilmesi ve statü kazanması gibi birçok unsuru ...