dc.contributor.author | Girgin, Göksel Kemal | |
dc.contributor.author | Demir, Özkan | |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T15:58:27Z | |
dc.date.available | 2024-02-05T15:58:27Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.issn | 2619-9548 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.33083/joghat.2023.263 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1174387 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/14072 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı Türkiye’de lisans düzeyinde verilen gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminin mevcut durumunu niceliksel olarak belirlemek ve yapılan çalışmalar ışığında tespit edilen problemleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda bölüm ile ilgili özellikle sayısal veriler ortaya konmuş ve gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Çalışmada geleneksel derleme yöntemi kullanılarak farklı kaynaklardan elde edilmiş olan bilgiler sentezlenerek derlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin Türkiye’de ilk açıldığı günden bugüne sayıları hızla artmakta ve birçok üniversitede farklı fakülte ve yüksekokulda söz konusu eğitim verilmektedir. Fakat yapılan çalışmalardan da anlaşılacağı üzere bu sayısal artışa rağmen çeşitli problemlerin olduğunu söylemek de mümkündür. Çalışmalarda atölye yetersizliği, ekipman ve malzeme yetersizliği, yeterli bütçenin sağlanamaması, öğretim elemanı yeterlilikleri ve müfredatlar değinilen problemler olmuştur. Daha üst sınıfta bulunan öğrencilerin alt sınıfta bulunan öğrencilere göre motivasyonlarının daha az olması ve bölümde bulunan öğretim elemanlarının yoğunlukla başka bölümlerde eğitimini tamamlayan kişiler olması da değinilen problemler arsında yer almaktadır. | en_US |
dc.description.abstract | The purpose of this study is to quantitative identify the current status of the gastronomy and culinary arts education provided at
undergraduate level in Turkey and to identified the problems mentioned according to the conducted studies. In this regard,
particularly the numerical data about the department were revealed and the studies on gastronomy and culinary arts education were
examined. In the study, the information obtained from different sources was synthesized and compiled using the traditional review
method. According to the results of the study, the number of gastronomy and culinary arts departments has been quickly increasing
since the day they were first opened in Turkey, and such education is provided in different faculties at universities and at colleges.
However, as it could be understood from the studies, it is also possible to say that there are various problems despite this numerical
increase. Lack of workshops, equipment and materials, insufficient budgets, qualifications of instructors and curricula were the
problems addressed in the studies. The problems addressed also include the fact that the students in the higher class have less
motivation than the students in the lower class, and the instructors providing education in the department are mostly the individuals
who have completed their education in other departments. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online) | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Gastronomi ve Mutfak Sanatları | en_US |
dc.subject | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitimi | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Gastronomy and Culinary Arts | en_US |
dc.subject | Gastronomy and Culinary Arts Education | en_US |
dc.title | Türkiye’deki gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine genel bir bakış | en_US |
dc.title.alternative | An overview of gastronomy and culinary arts education in Turkey | en_US |
dc.type | reviewArticle | en_US |
dc.contributor.department | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 6 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 266 | en_US |
dc.identifier.endpage | 275 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.buozel | trdizinideal | en_US] |
dc.department-temp | Balıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Balıkesir, Türkiye | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1174387 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.33083/joghat.2023.263 | |