Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErgün, Uğur
dc.contributor.authorÜrk, Ahmet
dc.contributor.authorKırık, Ali
dc.contributor.authorUysal, Ayşe
dc.contributor.authorEroğlu, Mustafa
dc.date.accessioned2023-05-18T06:20:45Z
dc.date.available2023-05-18T06:20:45Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn1302-4612 - 2149-7869
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13031
dc.description.abstractAMAÇ: Tüm dünyada ve ülkemizde insanların tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerine ilgileri gün geçtikçe artmaktadır. Genellikle bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri hastalar tarafından en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu ürünlerin kullanımı diyabet hastalarında da çok sık tercih edilmektedir. Bu hastalarda bitkisel ürünler veya diğer yöntemlerin kullanımı morbidite ve mortalite açısından risk oluşturabilmektedir. Bu çalışma diyabetik hastalarda kullanılan bitkisel ürün, gıda takviyesi veya diğer yöntemleri, hangi sıklıkla kullandıkları ve yan etkilerini incelemek amacıyla planlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışma, Şubat 2020 - Mart 2020 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği ile Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğine başvuran, 18 ile 90 yaş arasında görüşmeyi kabul eden diyabetes mellitus tanılı ve takipli 569 hastada yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza katılan diyabet hastaların 233 (%40,9)’ü erkek; 336 (%59,1)’i kadındı. Çalışmamıza katılan Diabetes Mellitus (DM) hastalarının hastalıklarına yönelik herhangi bir ilaç dışı bitkisel ürün veya diğer yöntem kullanıp kullanmadığı sorgulandığında 366 (%64,3)‘sı bitkisel ürün veya diğer yöntemleri kullanmadığını belirtirken, 203 (%35,7)‘ü kullandıklarını belirtmişlerdir. Bitkisel ürün veya diğer yöntemleri kullanan hastaların çoğunluğu 174 (%85,7)’ü gıda takviyelerini kullandıklarını belirtmişlerdir. Gıda takviyesi kullananlar ise en sık tarçın (%60,2) ve limon (%11,4) gibi gıdaları kullanmışlardır. Hastaların 156 (%76,8)’sı kullandığı bitkisel ürün veya diğer yöntemler hakkında doktoruna bilgi vermediğini söylemişlerdir. Kullananların sadece %3’ünde yan etki görülmüştür. SONUÇ: Diyabet tanılı hastaların önemli bir kısmı ilaç dışı bitkisel ürün, gıda takviyesi veya diğer yöntemleri kullanmaktadır. Katılımcıların çoğu kullanmış oldukları yöntemler hakkında hekimine bilgi vermediği görülmüştür. Bu durum istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden hekimlerin anamnez kısmında ilaç sorgulama açısından dikkatli olmalıdır.en_US
dc.description.abstractOBJECTIVE: The interest of people is increasing in complementary and alternative medicine methods in the world and our country day by day. Generally, herbal products and food supplements are the most used methods by patients. The use of these products is also frequently preferred in diabetes patients. The use of herbal products or other methods may pose a risk in terms of morbidity and mortality in these patients. The present study aimed to investigate the use of herbal supplements in diabetic patients as well as the methods of administration and the side effects of the products. MATERIAL AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study was carried out by conducting face-to-face interviews with 569 patients diagnosed with diabetes mellitus and followed up. The interviews were conducted with the volunteer patients aged between 18 and 90 and admitted to the Balıkesir University Hospital Internal Medicine Polyclinic between February 2020 and March 2020. RESULTS: In this study, 233 (40.9%) of diabetes patients who participated in the study were male; 336 (59.1%) of them were female. When the Diabetes mellitus (DM) patients participating in the study were questioned whether they had used any non-medical herbal products or other methods for their diseases, 366 (64.3%) of them stated that they had not used herbal products or other methods, while 203 (35.7%) stated that they had used it. The majority of the patients (N=174; 85.7%) using herbal products or other methods stated that they had used food supplements. Those who used food supplements most frequently had used foods such as cinnamon (60.2%) and lemon (11.4%). 156 (76.8%) of the patients stated that they had not informed their physicians about the herbal product or other methods used. Only 3% of users had side effects. CONCLUSIONS: Most patients with diabetes use non-medicinal herbal products, food supplements or other methods. It was seen that most of the participants did not inform their physicians about the methods they used. This situation can cause undesirable results. Therefore, physicians should be careful in terms of drug questioning the anamnesis section.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAyşe SURUÇen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiyabetik Hastalaren_US
dc.subjectBitkisel Ürünen_US
dc.subjectGıda Takviyesien_US
dc.subjectAnketen_US
dc.subjectDiabetic Patientsen_US
dc.subjectHerbal Producten_US
dc.subjectFood Supplementen_US
dc.subjectSurveyen_US
dc.titleDiyabetik hastalarda ilaç dışı bitkisel ürün veya diğer yöntemlerin kullanımıen_US
dc.title.alternativeUse of non-medicinal herbal products or other methods in diabetic patientsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisien_US
dc.contributor.departmentTıp Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6111-0030en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-9799-2971en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-5129-4430en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-5581-8104en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7526-7151en_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage119en_US
dc.identifier.endpage124en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster