dc.contributor.author | Ergün, Uğur | |
dc.contributor.author | Ürk, Ahmet | |
dc.contributor.author | Kırık, Ali | |
dc.contributor.author | Uysal, Ayşe | |
dc.contributor.author | Eroğlu, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2023-05-18T06:20:45Z | |
dc.date.available | 2023-05-18T06:20:45Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.issn | 1302-4612 - 2149-7869 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/13031 | |
dc.description.abstract | AMAÇ: Tüm dünyada ve ülkemizde insanların tamamlayıcı ve
alternatif tıp yöntemlerine ilgileri gün geçtikçe artmaktadır. Genellikle bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri hastalar tarafından en
çok kullanılan yöntemlerdir. Bu ürünlerin kullanımı diyabet hastalarında da çok sık tercih edilmektedir. Bu hastalarda bitkisel
ürünler veya diğer yöntemlerin kullanımı morbidite ve mortalite açısından risk oluşturabilmektedir. Bu çalışma diyabetik hastalarda kullanılan bitkisel ürün, gıda takviyesi veya diğer yöntemleri, hangi sıklıkla kullandıkları ve yan etkilerini incelemek
amacıyla planlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışma, Şubat 2020 - Mart 2020 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği ile Endokrinoloji ve
Metabolizma Hastalıkları Polikliniğine başvuran, 18 ile 90 yaş
arasında görüşmeyi kabul eden diyabetes mellitus tanılı ve takipli 569 hastada yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılmıştır.
BULGULAR: Çalışmamıza katılan diyabet hastaların 233
(%40,9)’ü erkek; 336 (%59,1)’i kadındı. Çalışmamıza katılan
Diabetes Mellitus (DM) hastalarının hastalıklarına yönelik herhangi bir ilaç dışı bitkisel ürün veya diğer yöntem kullanıp kullanmadığı sorgulandığında 366 (%64,3)‘sı bitkisel ürün veya
diğer yöntemleri kullanmadığını belirtirken, 203 (%35,7)‘ü kullandıklarını belirtmişlerdir. Bitkisel ürün veya diğer yöntemleri
kullanan hastaların çoğunluğu 174 (%85,7)’ü gıda takviyelerini kullandıklarını belirtmişlerdir. Gıda takviyesi kullananlar ise
en sık tarçın (%60,2) ve limon (%11,4) gibi gıdaları kullanmışlardır. Hastaların 156 (%76,8)’sı kullandığı bitkisel ürün veya
diğer yöntemler hakkında doktoruna bilgi vermediğini söylemişlerdir. Kullananların sadece %3’ünde yan etki görülmüştür.
SONUÇ: Diyabet tanılı hastaların önemli bir kısmı ilaç dışı bitkisel ürün, gıda takviyesi veya diğer yöntemleri kullanmaktadır.
Katılımcıların çoğu kullanmış oldukları yöntemler hakkında
hekimine bilgi vermediği görülmüştür. Bu durum istenmeyen
sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden hekimlerin anamnez kısmında ilaç sorgulama açısından dikkatli olmalıdır. | en_US |
dc.description.abstract | OBJECTIVE: The interest of people is increasing in complementary and alternative medicine methods in the world and
our country day by day. Generally, herbal products and food
supplements are the most used methods by patients. The use of
these products is also frequently preferred in diabetes patients.
The use of herbal products or other methods may pose a risk in
terms of morbidity and mortality in these patients. The present
study aimed to investigate the use of herbal supplements in diabetic patients as well as the methods of administration and
the side effects of the products.
MATERIAL AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study was carried out by conducting face-to-face interviews
with 569 patients diagnosed with diabetes mellitus and followed up. The interviews were conducted with the volunteer
patients aged between 18 and 90 and admitted to the Balıkesir
University Hospital Internal Medicine Polyclinic between February 2020 and March 2020.
RESULTS: In this study, 233 (40.9%) of diabetes patients who
participated in the study were male; 336 (59.1%) of them were
female. When the Diabetes mellitus (DM) patients participating in the study were questioned whether they had used any
non-medical herbal products or other methods for their diseases, 366 (64.3%) of them stated that they had not used herbal
products or other methods, while 203 (35.7%) stated that they
had used it. The majority of the patients (N=174; 85.7%) using
herbal products or other methods stated that they had used
food supplements. Those who used food supplements most
frequently had used foods such as cinnamon (60.2%) and lemon (11.4%). 156 (76.8%) of the patients stated that they had
not informed their physicians about the herbal product or other
methods used. Only 3% of users had side effects.
CONCLUSIONS: Most patients with diabetes use non-medicinal herbal products, food supplements or other methods. It
was seen that most of the participants did not inform their physicians about the methods they used. This situation can cause
undesirable results. Therefore, physicians should be careful in
terms of drug questioning the anamnesis section. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ayşe SURUÇ | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Diyabetik Hastalar | en_US |
dc.subject | Bitkisel Ürün | en_US |
dc.subject | Gıda Takviyesi | en_US |
dc.subject | Anket | en_US |
dc.subject | Diabetic Patients | en_US |
dc.subject | Herbal Product | en_US |
dc.subject | Food Supplement | en_US |
dc.subject | Survey | en_US |
dc.title | Diyabetik hastalarda ilaç dışı bitkisel ürün veya diğer yöntemlerin kullanımı | en_US |
dc.title.alternative | Use of non-medicinal herbal products or other methods in diabetic patients | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Tıp Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-6111-0030 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-9799-2971 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-5129-4430 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-5581-8104 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-7526-7151 | en_US |
dc.identifier.volume | 22 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 119 | en_US |
dc.identifier.endpage | 124 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |