Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaraoğlan, Aslan Deniz
dc.contributor.authorAlıcı, Gözde
dc.contributor.authorDüzgün, Gamze
dc.contributor.authorSali, Sibel Gyunay
dc.date.accessioned2023-04-26T10:17:31Z
dc.date.available2023-04-26T10:17:31Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn1301-7985 - 2536-5142
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.25092/baunfbed.887764
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/12987
dc.description.abstractBu çalışmada, plastik termoform süreci eniyilenmesi üzerine çalışılmıştır. Bu amaçla Balıkesir OSB’de faaliyet gösteren Şahlan Plastik firmasının termoform bardak şekillendirme süreci adaptif yanıt yüzey yöntemi (AYYY) kullanılarak eniyilenmiştir. Bu yöntem kontrol edilebilen değişkenleri ve kontrol edilemeyen değişkenleri birlikte dikkate alarak eniyileme yapan bir yöntemdir. Çalışmanın uygulama aşamasında, 200 ml’lik beyaz ayran bardağı üretimi ele alınmıştır. Makine bölge sıcaklıkları (4 farklı bölge), kalıp hızı, giriş suyu sıcaklığı, ortam sıcaklığı, bobin soğuma saati girdilerine karşılık gözlenen bardak ağırlıkları için 48 adet gözlem değeri alınmıştır. Ağırlık ile ağırlık üzerinde etkili bu faktörler arasındaki ilişki regresyon denklemi ile modellenmiştir. Modelin kullanılabilir olup olmadığını belirlemek için, belirleme katsayısı (R2 ) ve ANOVA analizi sonuçlarına bakılmıştır. Ardından, anlamlı bulunan bu model için 5 gr bardak ağırlığını veren eniyilenmiş üretim süreç parametreleri belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, optimization of plastic thermoforming process is considered. For this purpose, thermoform cup forming process of Sahlan Plastic Company operating in Balıkesir Industrial Zone was optimized by using Adaptive Response Surface Methodology (ARSM). This method is an optimization method by dealing with controllable variables and uncontrollable variables together. During the application phase of the study, the production of 200 ml white buttermilk glasses was discussed. Zone temperatures (4 different zones), mold speed, inlet water temperature, ambient temperature, coil cooling time are used as the factors, while the cup weights were measured as the output (response) and 48 observation values were taken. The relationship between weight and these factors affecting the weight is modeled with the regression equation. To determine whether the model is significant, the results for the coefficient of determination (R2 ) and ANOVA analysis were examined. Then, for this model - which is found to be significant - the optimized production process parameters were determined, giving the weight of 5 g.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.25092/baunfbed.887764en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPlastik Termoform Prosesien_US
dc.subjectRegresyonen_US
dc.subjectAdaptif Yanıt Yüzey Yöntemien_US
dc.subjectEniyilemeen_US
dc.subjectPlastic Thermoforming Processen_US
dc.subjectRegressionen_US
dc.subjectAdaptive Response Surface Methodologyen_US
dc.subjectOptimizationen_US
dc.titlePlastik termoform prosesinin adaptif yanıt yüzey yöntemi ile eniyilenmesi: Şahlan Plastik firmasında uygulamasıen_US
dc.title.alternativeOptimization of plastic thermoform process with adaptive response surface methodology: a case study at Sahlan Plastic Co.en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentMühendislik Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-3292-5919en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1693-7055en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0525-8679en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0154-0554en_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage377en_US
dc.identifier.endpage388en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster