Turizmde robotlaşma: Yiyecek-içecek sektöründe robot şefler ve robot garsonlar
Özet
Son dönemlerde teknolojideki heyecan verici gelişmelerden biri de turizm sektöründeki robot kullanımının yaygınlaşmasıdır. Robotların sağlık, ilaç, kimya, gıda ve tarım endüstrilerinde bir işçi gibi
çalıştırılmalarının yanı sıra turizm sektöründe de benzer şekilde çalıştırılmaya başlandığı
görülmektedir. Günümüzde turizm işletmeleri iş süreçlerinde teknolojiyi kullanmadıkça başarılı olamazlar. Diğer sektörler gibi yiyecek-içecek sektörü de Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörler
arasında yer almaktadır. Bu kriz, gıda sektöründeki tüm işletmeler için yeni bir çağın başlangıcı olmuştur. Covid-19, insanlar birbirleriyle temas ettiğinde yayılan, oldukça bulaşıcı etkiye sahip bir virüs
türüdür. Bu nedenle, yiyecek-içecek işletmeleri için insan temasının en düşük seviyede tutulmasını
sağlayan robot teknolojisinin etkin bir şekilde kullanımı daha da önemli hale gelecektir. Bu çalışmanın
öncelikli amacı, robot-insan etkileşimi, turizm sektöründe robotların kullanım alanı özellikle yiyecekiçecek sektöründe robot şeflerin ve robot garsonların mevcut durumu ve geleceğe yönelik eğilimlerine
yer vermektir. Çalışma amacı doğrultusunda, konuyla ilgili turizm alan yazını incelenerek ikincil veri
olan daha önceki araştırmalardan yararlanılarak derleme yoluyla gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler
(turizmde robotlar, robotlaşma, robot-insan etkileşimi örnekleri vb.) ile google, google scholar ve science
direct’te son yıllarda yapılan çalışmalar taranmış, sektör uygulamaları derlenmiştir. Araştırma
sonuçları kapsamında, turizm sektöründe robotların kullanım alanlarının giderek artacağı
görülmektedir. Yiyecek-içecek sektörü de turizm sektörünün bir alt kolu olarak gelişmelerden doğrudan
etkilenmektedir. Bu nedenle, yakın gelecekte yiyecek-içecek sektöründe de robot garsonlar, robot şefler
gibi çalışanları görme ihtimalimiz artmaktadır. One of the most exciting technological developments within the tourism sector in recent years has been
the increased prevalence of robots. Robots can be employed as an employee in the tourism sector along
with health, medicine, chemistry, food and agriculture industries. Nowadays, unless tourism firms use
to technology in their works process they cannot be succesful. Like other sectors (for example education,
travel, entertainment etc.), the food and beverage sector is among the sectors most affected by the Covid19 pandemic. The Covid-19 pandemic crisis has started a new epoch in the food industry. Covid-19 is a
type of virus with a highly contagious effect that spreads when people come into contact with each other.
Therefore, the implication of the robot technologies which proves untouched by human hand, will become
more significant for the food service industry. The primary aim of the present study is to discuss the
human-robot interaction, the current situation of robot technology in tourism sector, especially the use
of robot chef, and robot waiters in food and beverage businesses and future trends. For this study, the
tourism literature on the subject was examined and a review was made using the secondary studies,
which were secondary data. Reference search includes searching with keywords (robots in tourism, robotics, robot-human interaction eg.) from published journals, research reports and studies in google,
google scholar and science direct recent years. Within the scope of the study results, the use of robots
will increase in the tourism sector in future. The food and beverage sector, as a sub-branch of the tourism
sector, is directly affected by the developments. For this reason, robots can be employed as a waiter robots
or chef robots in food and beverage business in the near future.
Kaynak
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları DergisiCilt
18Sayı
Yönetim ve Organizasyon Özel SayısıKoleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Robot ile mozaik dizme otomasyonu
İnal, Esra Pınar (Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Mozaik sanatı; günümüzden 8000 yıl kadar önce ortaya çıkmış olmasına ve günümüzde hala büyük bir rağbet görmesine rağmen, araç ve malzemelerin gelişmesi dışında mozaik yapımında kullanılan teknik değişmemiş ve hep el ile ... -
An effective mechanical design and realization of a humanoid robot BUrobot
Akdaş, Davut (Budapest Tech, 2014)Mechanical design and production of humanoid robots are not yet standardized and many different robot configurations are being researched by academics. This paper is written as a motivation to publish the results of an ... -
İnsan şeklinde robotun elektronik devre tasarımı, imalatı ve ilgili kontrol yazılımının yapılması
Bicakcı, Sabri (Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)Bu çalışmada, insan şeklindeki robotun elektronik devre tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Ayrıca robotun matematiksel ifadeleri çıkarılıp, ilgili kontrol sisteminin yazılımı gerçekleştirilmiştir. Robotun anatomisi, insanın ...