Nugget buharlı pişme süreç parametrelerinin çok yanıtlı güçlü eniyilenmesi
Özet
Gıda ürünlerinin kalitesinin geliştirilmesinde üretim parametrelerinin en iyi değerlerinin bulunması için
deney tasarımı yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak Taguchi güçlü tasarım ve çok yanıtlı optimizasyon
uygulamalarının eşanlı kullanımı yaygın değildir. Bu çalışmada bir gıda işletmesinde üretilen nugget
kaplamalı ürünlerinin kalitesinin artırılması için üretim parametrelerinin uygun düzeylerinin bulunması
amaçlanmıştır. Üretim kalitesinin geliştirilmesinde kontrol edilemeyen gürültü faktörlerinin etkilerine karşı
güçlü tasarımın sağlanması için buharlı pişirme fırınındaki süre, sıcaklık ve fan hızı parametrelerinin en
uygun düzeyleri bulunmaya çalışılmış; mikrobiyolojik yük, merkez sıcaklığı ve ağırlık performans
karakteristiklerinin en iyi değerleri araştırılmıştır. Çok yanıtlı eniyileme probleminin çözümünde üç
performans karakteristiğinin eşzamanlı en iyilenmesi SN oranlarına dayalı çekicilik fonksiyonu ve çok
kriterli karar verme yöntemlerinden oran analizi temeline dayalı çok amaçlı optimizasyon MOORA ve katkı
oranı değerlendirmesi ARAS’ın kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Çekicilik fonksiyonu ile MOORA ve
ARAS’ın kullanımıyla önerilen düzeylerin aynı olduğu görülmüş ve bu düzeyler için doğrulama deneyleri
yapılmıştır. En son olarak elde edilen sonuçlarla başlangıç üretim koşulları sonuçları karşılaştırılmıştır. Experimental design is widely used to improve the quality of food products in order to find the best values of the production parameters. However, the simultaneous use of Taguchi's robust design and multi-response optimization applications are not common. In this study, it was aimed to find the appropriate levels of production parameters in order to increase the quality of nugget coated products produced in a food operation. In order to ensure a strong design against the effects of uncontrollable noise factors in the improvement of production quality, the optimum levels of the duration, temperature and fan speed parameters in the steam cooking furnace were tried to be found; microbiological load, center temperature and weight quality characteristics were investigated. Simultaneous optimization of the three performance characteristics in the solution of the multi-response optimization problem was achieved by the use of the desirability function based on SN ratios and the use of multi-objective optimization by ratio analysis MOORA and additive ratio assesment ARAS, multi criteria decision making methods. The desirability function and the levels suggested by the use of MOORA and ARAS were found to be the same and validation experiments were conducted for these levels. Finally, the results obtained were compared with the initial production conditions.