dc.contributor.author | İlban, Mehmet Oğuzhan | |
dc.contributor.author | Savgın, Elmas Ceren | |
dc.date.accessioned | 2021-12-22T11:46:24Z | |
dc.date.available | 2021-12-22T11:46:24Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.issn | 1304-7590 / 2548-0871 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24010/soid.707474 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/11886 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmanın amacı geçmişten bugüne kırsal alanlarda mutfak kültürü öğelerinin
değişimini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği
kullanılmıştır. Balıkesir ili Burhaniye kırsal alanlarında yarı yapılandırılmış görüşme
formu ile veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca gözlemler yapılarak mutfak
yerleşim düzeni, pişirme alanları ve kullanılan ekipmanlar incelenmiştir. Katılımcılarla
gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler kullanılarak içerik analizi ve betimsel
analiz yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre mutfak yerleşim düzeni geçmişte
bahçede yer alırken günümüzde ev içerisinde yer almaktadır. Ayrıca yapılan
araştırmada geçmişte yer sofrasında ve ayrı tabak olmadan yemek yendiği ve
yemeklerin daha az çeşit olmasının yanı sıra daha lezzetli olduğu gibi sonuçlar ön plana
çıkmıştır. Bu değişimlerin yanında kırsal alanlarda yaşayanlar halen geleneksel gıda
saklama yöntemlerini kullanmaktadırlar. Genellikle konserve, kurutma ve reçel
yöntemlerini kullanmaya devam etmekte ayrıca tarhana ve erişte yapmaktadırlar. | en_US |
dc.description.abstract | The aim of this research is to examine the changes in the elements of culinary culture
in rural areas from the past to the present. Interview technique, is one of the qualitative
research methods, was used in the study. Data collection was carried out with semistructured interview form in rural areas of Burhaniye in Balıkesir province. In addition,
the kitchen layout, cooking area sand the equipments used were examined. According
to the results of the research, the kitchen layout was in the garden in the past and
nowadays it is in the house. In addition, the results of the study revealed that in the
past it was eaten at the table and without separate plates and the food was less varied
but more delicious. In addition to these changes, people living in rural areas are stil
using traditional food preservation methods. They generally continue to use canning,
drying and jam methods as well as making tarhana and noodles. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Sidas Medya A.Ş. | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.24010/soid.707474 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mutfak Kültürü | en_US |
dc.subject | Yöresel Mutfak | en_US |
dc.subject | Kırsal Alan | en_US |
dc.subject | Culinary Culture | en_US |
dc.subject | Local Cuisine | en_US |
dc.subject | Rural Area | en_US |
dc.title | Nerede o eski mutfaklar | en_US |
dc.title.alternative | Where there the old kitchens | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-7557-9817 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-1126-1751 | en_US |
dc.identifier.volume | 17 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 509 | en_US |
dc.identifier.endpage | 523 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |