Kurşuna maruz bırakılan yumurtacı bıldırcınlarda (coturnix coturnix japonica) diyet beta-1,3/1,6-glukanın performans ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkisi
Abstract
Bu çalışmanın amacı, kurşun (Pb) toksisitesine maruz kalan yumurtacı bıldırcınların bazal diyetine
beta-glukan ilavesinin etkilerini araştırmaktı. Toplam 112 Japon bıldırcını (5 haftalık) rastgele
olarak, başlangıçta benzer ortalama vücut ağırlığına sahip, her biri 7 bıldırcından oluşan 4
tekerrürlü, her grupta toplam 28 bıldırcın bulunan 4 gruba ayrıldı. İlk gruba mısır-soya fasulyesi
temelli ve takviye içermeyen bazal rasyon verildi (Kontrol). İkinci grubun rasyonuna 100 mg/kg
kurşun (Pb (II) asetat trihidrat olarak) eklendi (Pb). Üçüncü grup (Beta-glukan) rasyonuna 100
mg/kg beta-glukan eklenmiştir. Son gruba bazal rasyon artı 100 mg/kg kurşun ve 100 mg/kg betaglukan (Pb+Beta-glukan) verildi. Deneme sonunda grupların canlı ağırlıklarının benzer olduğu
görüldü. Beta-glukanın yumurta ağırlığı üzerindeki etkisi 43-56. günler hariç önemli bulunmazken
(P<0.05), yumurta üretimi (29-56. günler hariç) çok önemli bulunmuştur (P<0.001). Beta-glukan
ilaveli grupların yem tüketimi (P<0.01) ve yemden yararlanma oranı (P<0.001) 1-56. günlerde
kontrol grubuna benzerdi. Yumurta kalite parametreleri açısından; yumurta sarısı indeksi (P<0.01)
haugh birimi ve ak indeksi (P<0.001) kurşundan olumsuz etkilenmiş, beta-glukan ilavesi sarı
indeksini önemli derecede iyileştirmiştir. Sonuç olarak, rasyona beta-glukan takviyesi, kurşun
toksisitesine maruz kalan yumurtacı bıldırcınların yumurta kalite parametreleri ve yumurta
performansını iyileştirmiştir. The objective of this study was to investigate the effects of supplementation of beta-glucan to the
basal diet of laying quails exposed to lead (Pb) toxicity. Totally 112 Japanese quails (5 weeks old)
were randomly divided into 4 groups of 28 chicks, with similar initial average body weight, in 4
replicates of 7 quails each. The first group was fed basal ration, which has based corn-soybean
and no supplement (Control). 100 mg/kg lead (as Pb (II) acetate trihydrate) to ration of the second
group was supplemented (Pb). It was supplemented to 100 mg/kg beta-glucan to the ration of third
group (Beta-glucan). The last group was fed basal ration plus 100 mg/kg lead and 100 mg/kg betaglucan (Pb+Beta-glucan). At the end of the experiment, it was observed that the body weights of
the groups were similar. While the effect of beta-glucan on egg weight was not significant except
for 43-56. days (P<0.05), egg production (excluding 29-56. days) was found to be very significant
(P<0.001). The feed intake (P<0.01) and feed conversion ratio (P<0.001) of the beta-glucan
supplemented groups were similar to the control group on 1-56 days. In terms of egg quality
parameters; egg yolk index (P<0.01) haugh unit and albumin index (P<0.001) were negatively
affected by lead, beta-glucan addition significantly improved the yellow index. As a result, the
supplementation of beta-glucan to ration improved egg quality parameters and egg performance of
laying quails exposed to lead toxicity.